In het dorpje De Steeg, vlakbij Rheden, wordt hard gewerkt aan de renovatie van de prachtige villa ‘Rhederpark’. Het karakteristieke torentjesdak krijgt een volledig nieuwe dakbedekking van leigrijze shingels. “Niet iedereen beseft dat shingels prima geschikt zijn voor dit soort hoogwaardige toepassingen.” De dakrenovatie wordt uitgevoerd door Daams Dakwerken uit Arnhem.

Shingels voor dakrenovatie

(Dak)renovatie met shingels huize rhederpark

Met zijn vier markante torentjes is huize Rhederpark een van de beeldbepalende gebouwen in het historische dorpje De Steeg. De villa werd in 1905 gebouwd op de plek van kasteel Rhederpark, dat een jaar daarvoor door een felle brand volledig was verwoest. Lange tijd diende de villa als woonhuis, maar nu krijgt ze een andere bestemming. Na een ingrijpende renovatie wordt het een verzorgingshuis voor ouderen met een islamitische geloofsovertuiging. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het dak. Bij Huize Rhederpark is dat een tamelijk complex project. Naast het hoofddak heeft de villa namelijk op elk van de vier hoeken een torentje met een klokvormig dak, elk bestaande uit acht segmenten. Deze hoge, elegante daken waren misschien wel het meest acute probleem bij de renovatie aangezien ze hun meest basale taak niet langer vervulden, namelijk het tegenhouden van de regen. Voor de renovatie koos dakdekker André Daams van Daams Dakwerken voor de shingels Sopratuile standard 4-tabs kathedraal grijs van Soprema. “Bij een project als dit is het belangrijk om het juiste materiaal te hebben”, vindt Daams. “Niet alleen omdat je met een ongebruikelijke vorm te maken hebt, maar ook omdat je er niet gemakkelijk bij kunt." Hij wijst op de ingewikkelde steigerconstructie die is gebouwd om bij het torendak te kunnen. “Dit kun je niet elk jaar doen. Dus als we hier straks klaar zijn moet het weer voor lange tijd in orde zijn.”

"A-kwaliteit shingels zijn prima voor duurzame toepassingen op huizen en andere gebouwen met een hoogwaardig gebruik. - André Daams, Daams Dakwerken"

 

André Daams, Daams Dakwerken

Shingels niet alleen voor tuinhuisjes

Bij elk van de torens volgt Daams dezelfde werkwijze. Eerst wordt het oude dak verwijderd en vervangen door een nooddakbedekking. Daarna wordt lood aangebracht op de acht nokken van het octogonale klokdak. Pas dan zijn de shingels aan de beurt. De dakdekkers brengen deze overlappend aan op de acht segmenten. Dan worden de randen op de nokken bijgesneden en afgewerkt met kit. Het resultaat oogt erg authentiek en ondersteunt zo de uitstraling van dit gemeentelijke monument, vindt ook André Daams. “Veel mensen associëren shingels vooral met tuinhuisjes en overkappingen. Maar Soprema heeft in haar assortiment ook A-kwaliteit shingels die prima geschikt zijn voor duurzame toepassingen op huizen en andere gebouwen met een hoogwaardig gebruik.” In dit geval heeft Daams in overleg met de adviseur van Soprema gekozen voor shingels met een grijzige tint. “Dat geeft een beetje het gevoel van leisteen. Daarmee is deze shingel ook heel geschikt voor dit soort beeldbepalende gebouwen”, vindt Daams. De dakdekker uit Arnhem noemt het ‘een ontzettend leuke klus’. Niet alleen is het een mooi pand, maar het vergt ook de nodige kennis en vakkundigheid om zulk historische klokdaken op een eigentijdse manier weer hun oude uitstraling terug te geven. “Als dakdekker kunnen we ons hier heerlijk uit leven”, lacht hij.

 

Shingels Soprema

In overleg met de adviseur van Soprema is er gekozen voor Shingels met een grijze tint. Dat geeft het gevoel van leisteen en past uitstekend bij Huize Rhederpark.

In overleg met de adviseur van Soprema is er gekozen voor Shingels met een grijze tint. Dat geeft het gevoel van leisteen en past uitstekend bij Huize Rhederpark. Ben je benieuwd naar de renovatie van Huize Rhederpark? In onderstaande video legt André Daams uit hoe ze te werk gaan met het aanbrengen van Soprema Shingels.

Interesse in shingels en weten wat het aanbod is? Bekijk de webshop.