Nieuwe daken, gevelrenovatie en uiteraard een zo duurzaam mogelijk warmtesysteem: de vriendelijke volkswijk Heerlerheide in Heerlen krijgt een complete make-over. Familiebedrijf Peter Ummels neemt alle dakwerkzaamheden op zich en vertelt hierover in TOP magazine.

 

Familiebedrijf op het dak

“Kijk, weet je wat nou zo mooi is? Begin jaren tachtig heb ik zelf als dakdekker in deze wijk nog op de daken gewerkt aan een renovatie. De pannen die ik en mijn maten toen hebben gelegd, worden nu door mijn mensen vervangen.” Peter Ummels kun je een oude rot in het vak noemen. Eind jaren tachtig begon hij zijn eigen dakdekkersbedrijf in Heerlen. Dat telt inmiddels zo’n veertig mensen, waaronder zoon Dominic en dochter Deborah. Zij staan inmiddels klaar om het stokje over te nemen. “Een echt familiebedrijf dus, prachtig toch?”, glundert Peter.

 

Breed pakket aan dakwerkzaamheden

Bij de renovatie van de wijk Heerlerheide worden 153 woningen van de woningstichting Weller opgeknapt. Voor Ummels is het een relatief groot project, zeker omdat het werk zich niet beperkt tot alleen het leggen van dakpannen. “Hier in Zuid-Limburg zie je dat dakdekkers vaak een breder pakket aan werkzaamheden hebben dan elders. Wij doen bijvoorbeeld ook het zinkwerk, asbestverwijdering en isolatie.” Dat brede pakket is handig bij de planning vindt Ummels, omdat je weinig hoeft af te stemmen met andere partijen. “Gaat het sneller of langzamer dan gepland, dan kunnen onze projectleiders zelf schuiven met de poppetjes om dat op te vangen. Dat werkt heel soepel en geeft weinig wrijving.”

 

Eén leverancier voor alle dakmaterialen

Veel verschillende soorten werkzaamheden en een groot aantal woningen maken een project complex, weet Ummels uit ervaring. Dan is een betrouwbare leverancier die je daarin optimaal ondersteunt belangrijk. Dat is Soprema voor Ummels. “Ik werk al tientallen jaren met hen samen.” De Zuid-Limburgse dakdekker vindt een goede prijs-kwaliteitverhouding en een breed assortiment belangrijk. Een assortiment dat niet alleen materiaal voor de platte daken biedt, maar ook voor hellende daken en zinkwerk. Alles bij één leverancier dus.

Volgens accountmanager Rowan Kütny is het vanzelfsprekend dat Soprema alles levert voor het hellende dak in Zuid-Limburg. “We hebben hier als leverancier een allround achtergrond, ook omdat de dakdekkers hier meer allround zijn.” Elders in Nederland wordt Soprema misschien vooral geassocieerd met platte daken, maar dat verandert volgens de accountmanager. “Soprema Roofing zet grote stappen op het gebied van het hellende dak en dat wordt ook erkend in de dekdekkerswereld. Juist als grote speler kun je je onderscheiden met een breed assortiment. Bovendien weet de klant dan dat je een onafhankelijk advies geeft en niet alleen redeneert vanuit je eigen beperkte straatje van producten en diensten.”

 

Kleine speelruimte

Accountmanager Kütny vindt ook de renovatie van de wijk Heerlerheide een uitdagend project. “Een wijkrenovatie heeft altijd een strakke planning omdat je te maken hebt met bewoners die met verbouwingsongemak te maken krijgen, of zelfs hun huis tijdelijk moeten verlaten. Die rekenen er – terecht – op dat iedereen zich aan de bouwschema’s houdt. Je speelruimte is dus klein.” Daar komt volgens hem bij dat daken steeds complexer worden. “Ook bij dit project worden de daken onderdeel van de isolatieschil en moeten in meerdere lagen worden gelegd. Dan praat je over 12 centimeter dikke isolatielagen, folie, ventilatie- faciliteiten... noem maar op.”

 

Betrouwbare levering

Voor dakdekker Ummels is ook de betrouwbare levering van Soprema erg belangrijk. “Moeten we het materiaal plotseling een dag eerder hebben? Dan wil ik dat geregeld hebben. Die mentaliteit zie ik bij Soprema heel duidelijk terug, ze snappen ons. We hebben een kort lijntje met onze accountmanager Rowan Kütny. Die kan ik altijd bereiken en ik weet dat hij zijn uiterste best voor me doet.” Prettig vindt Ummels ook dat Soprema met hem meedenkt en advies geeft. Gevraagd en ongevraagd. “Je zult het misschien niet geloven”, lacht hij, “maar wij zien ook weleens iets over het hoofd. Dan is het prettig dat je leverancier zegt: ‘Heb je daar ook aan gedacht?’ Of: ‘Heb je dit ook overwogen?’ ”

 

Over veertig jaar...

“Het is mooi om te zien hoe deze huizen straks weer tientallen jaren meekunnen”, vertelt Ummels terwijl hij door de straten van Heerlerheide loopt. “Vroeger ging het ons er vooral om de boel waterdicht te krijgen, maar tegenwoordig wordt er heel anders naar woningen gekeken. Deze huizen worden supergoed geïsoleerd zodat ze straks met de lagetemperatuursafgifte van een warmtepomp toch comfortabel verwarmd kunnen worden. Het dak is daarvan een integraal onderdeel.”

De dakdekker vindt het geweldig dat de huizen zo weer een nieuw leven krijgen. “En misschien staan Dominic en Deborah over dertig jaar op deze plek bij een nieuw renovatieproject. Dan kijken ze terug op 2020, toen hun bedrijf hier al die eerste slag maakte naar nieuwe, duurzame daken. Dat zou mooi zijn toch?”

Benieuwd naar de andere artikelen uit TOP magazine? Lees hier de nieuwste editie van TOP. Of wilt u meer weten over ons productenaanbod? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden vrijblijvend al uw vragen.