Groendaken zorgen ervoor dat regenwater beter weg kan Met een groendaksysteem maakt u als dakdekker op de meest eenvoudige manier een groendak voor uw opdrachtgever. Het bewijs wordt dit voorjaar geleverd in de Hoekse Waard door J.A. den Ouden Dak bedekkingen en Zinkwerken. “Een kwestie van de lijn uitzetten en doorstapelen.”

Een groen dak

Het bitumen dak was al klaar, maar het leek de opdrachtgever uit esthetisch oogpunt leuk dat er wat groen op zou komen. J.A. den Ouden Dakbedekkingen en Zinkwerken stelde Royal Sedum Cassettes voor. Om en nabij 300 stuks brengt de dakdekker uit Heerjansdam er aan op het dak van een veertig meter lange gang die deel uitmaakt van de riante vrijstaande nieuwbouwwoning.

J.A. Den Ouden | Groendak met sedum casettes

Voordelen van groene casettes

Royal Sedum Casettes zijn kant-en-klaar en dankzij de modulaire opbouw snel te plaatsen op daken met een hellingshoek tot 45 graden. De cassettes zijn licht van gewicht (droog 45 kg, nat 65 kg – met een waterbuffering van 20 liter) en stellen mede daardoor minimale eisen aan de onderconstructie en de dak opbouw. "De opbouw hier is een dampremmende laag op de onderconstructie”, legt Jan den Ouden uit. “Daarop isolatie met een Rc-waarde van 6,0 m2.K/W en een eerste strook – hetzij gebrand of geboord of geschroefd – en vervolgens een toplaag. De toplaag onder het sedumdak is wortelwerend.” Een groendak met sedumcasettes is gemakkelijk aan te brengen, beaamt Den Ouden. “Eigenlijk alleen een kwestie van de lijn uitzetten zodat die een beetje recht loopt voor het oog en dan is het doorstapelen”, zegt Den Ouden. De cassettes zijn 54 bij 54 centimeter. Passtukken maakt hij zo nodig met behulp van een reciprozaag. “Dat kan ook heel eenvoudig, omdat het in feite losse potjes van 9 bij 9 centimeter zijn.” Het voordeel van de kant-en-klare cassettes blijkt niet alleen bij plaatsing. Bij regulier onderhoud en eventuele reparaties kun je ze eenvoudig verwijderen en met behoud van beplanting ook weer terugplaatsen.

 

Groen én duurzaam

De vegetatie van de Royal Sedum Cassette bestaat uit minimaal vijf verschillende soorten voorgekweekt sedum. Na aanbrengen is het dak direct een groen dekkend geheel met voldoende variatie in bloei. Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Kenmerkend is de opslag van water in de bladeren. De huidmondjes staan alleen ’s nachts open, waardoor overdag het vochtverlies tot een minimum wordt beperkt. Het duurzame karakter van sedum zorgt ervoor dat een groendaksysteem minimaal onderhoud vergt. Bovendien is sedum veel minder brandgevoelig dan bijvoorbeeld gras.

Groendak de duurzame dakoplossing met sedum casettes | Soprema

Drie groendaksystemen

Soprema heeft naast de sedum cassetes nog twee groendaksystemen in het assortiment: het Royal Green Roof Systems (GRS) en het FlorDepot systeem. Bekijk de verschillen en de mogelijkheden hier.