Elke dag werken in de geur van bitterballen? Klinkt lekker, maar dakdekker Clifton Kerkhoffs is er al helemaal aan gewend. Zijn bedrijf, CK Dak uit Simpelveld, werkt sinds september in fasen aan dakrenovaties én compleet nieuwe daken van Mora Productie in Maastricht met FM-approved materiaal.

FM-approved materiaal?

“Hoe kunnen uw klanten erop vertrouwen dat uw producten onder de zwaarste omstandigheden goed zullen presteren?” Die vraag stelt FM Approvals aan bedrijven. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf bestaat al ruim 100 jaar en is naar eigen zeggen de internationale leider in test- en certificeringsdiensten. FM Approvals test producten en diensten ter voorkoming van brand en andere soorten ‘eigendomsverlies’. Daarbij worden strenge normen gehanteerd, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Strenge brandveiligheidseisen

Het van oorsprong Tilburgse merk Mora produceert al sinds begin jaren ’70 in Maastricht de bekende diepvriessnacks. Het bedrijf is vanaf 2016 in handen van het Canadese McCain. Daarmee kwam er een streng Noordamerikaans regime, onder meer voor de brandveiligheidseisen.
Clifton, eigenaar van CK Dak uit Simpelveld, kreeg zo een nieuwe uitdaging: hij moet bij Mora uitsluitend werken met ‘FM Approved’ materiaal. Van het begin tot het eind van het project gebeurt dat bovendien onder een eveneens streng regime van toezicht: alle werkzaamheden van de dakdekkers worden letterlijk voortdurend van dichtbij live bekeken door een brandveiligheidswacht.

 

Continu toezicht brandveiligheid

Ook is er op de lagere niveaus van de Mora-vestiging een veiligheidskundige actief bij het grotere bouw- en renovatieproject dat daar gaande is. Ook die functionaris laat regelmatig zijn inspecterende blik over het dak gaan. Zo is er daadwerkelijk elke minuut toezicht – en elke dag zelfs ook nog ruim ná werktijd. Want alle risico’s worden uitgesloten, inclusief de risico’s met vertraagde werking.

 

Verkrijgbaarheid FM-approved materiaal

Voor Clifton begon deze bijzondere opdracht met de verkrijgbaarheid van het FM-approved materiaal. “Het product dat we hier moesten toepassen had Soprema nét nieuw in het pakket vanaf vorig jaar zomer. Dat hoefde ik allemaal niet zelf uit te zoeken. Dit kwam naar boven in het contact dat ik had met Guido Canton van de Soprema-vestiging in Heerlen.”
Guido vertelt hoe dat in z’n werk ging: “Clifton kwam met deze speciale vragen bij ons. Omdat wij vanuit verkoop nog niet eerder met deze eisen te maken hadden, kon ik hem niet direct antwoord geven, maar ik wist wel dat Peter Miltenburg dat wel zou kunnen. Peter is namelijk onze collega bij de afdeling van Techniek van Soprema. Om een goed advies te geven is hij hier ook op bezoek geweest. Gedurende de hele opstartfase van dit project hebben we in deze driehoek samengewerkt, dus techniek, dakdekker en verkoop.”

"Sinds vorig jaar heeft Soprema ook FM-approved materiaal in het assortiment"

FM-approved materiaal voor dak bitterballenfabrikant Mora | Soprema

Technische ondersteuning en advies

“Peter Miltenburg heeft ons inderdaad geadviseerd over het hoe en wat, van werken met FM-approved materiaal en FM-maatstaven”, vervolgt Clifton. “Voor ons is het heel fijn dat Soprema niet alleen de leverancier is van de materialen, maar er ook is voor de ondersteuning en het technisch advies in het hele proces. Mooi was ook dat we niet elders hoefden te gaan kijken. We konden gewoon via de eigen groothandel aan het juiste product komen.”

 

Keurmerk voor FM-approved materiaal

“Bij FM Approval gaat het om het hele pakket, dat op zich niet anders dan anders is: je hebt een dampremmer, isolatie, een onderlaag, bevestigers en een toplaag. Ook in de verwerking is het niet anders dan een ‘normaal’ product. Je kunt het gewoon branden. Er wordt kortom niet anders gewerkt dan normaal, maar de verzekeringsmaatschappij wil een betrouwbaar keurmerk hebben voor de stormvastheid en voor brandveiligheid – en daarvoor is het FM Keurmerk.” Clifton verduidelijkt: “FM heeft niet speciaal te maken met bitumen of branden. We hebben hier ook een ander dak gemaakt, met kunststof. Dat was ook met FM Approval.”

 

Veiligheid belangrijker dan snelheid

De strenge veiligheidseisen gaan niet alleen over het nieuwe materiaal en het toezicht. Ook bij het proces van dakrenovatie ging veiligheid voor snelheid. Guido Canton van Soprema Heerlen: “Oud dak werd per vierkante meter gesloopt en afgevoerd, één voor één. Pas dan mocht weer de volgende vierkante meter eraf. Een langzame, arbeidsintensieve klus. Waarom niet efficiënter? Onder sommige daken zat nog ouderwets EPS-piepschuim. Die moest in kleine hoeveelheden afgevoerd worden, om het risico te vermijden dat er bijvoorbeeld via een windvlaag korrels daarvan terecht zouden kunnen komen op de lagere verdieping, waar voedsel geproduceerd wordt. Clifton heeft het sloopwerk uitbesteed, zodat hij met CK Dak met andere klussen verder kon.”

 

Transport perfect geregeld

Het technisch advies past in de ervaringen die Clifton heeft met zijn groothandel. “Al sinds 2003 kom ik bij Soprema, de laatste acht jaar met mijn eigen bedrijf. Ook bij dit project werd het transport van de materialen allemaal perfect geregeld vanuit Soprema. We moesten in één keer alles hebben. Want iedereen zit met een planning en je kunt hier niet zomaar elke dag een kraan neerzetten. Omdat hier bij Mora vaak vrachtwagens komen laden en lossen, moet je voor een bepaalde tijd alles naar boven hebben getild. Alles staat dus nu boven, alles loopt, dus als het weer een beetje meezit, dan blijven we gewoon aan de gang.”

 

Advies of ondersteuning bij uw project?

Heeft u ook een uitdagend project waar u graag advies of ondersteuning bij wilt? Wij helpen u graag verder! Neem contact op met uw vaste contactpersoon of vestiging of stel uw vraag via het volgende contactformulier.