Ruimte, licht en veel oog voor detail en kwaliteit. Zo laten de 55 woningen van De Watertuinen, een nieuwe aantrekkelijke woonwijk aan de rand van Maasdijk in het Westland, zich het beste omschrijven. Mede bepalend voor de duurzame uitstraling is het veelvuldig gebruik van zinken bouwelementen. Een technisch uitdagend project.

Werken met zink een uitdaging

“Een in zink uitgevoerd project is telkens opnieuw een uitdaging. Elk project heeft zijn eigen specifieke vormen, bevestigingssystemen en details. Dat moet van tevoren allemaal goed worden uitgezocht en getest”, zegt mede-eigenaar Robert van Ruyven van Gebr. Van Ruyven BV. Vooral bij nieuwbouwproject De Watertuinen was het nodig om vooraf goed na te denken over de technische uitvoering van de diverse zinken bouwelementen, waaronder dakkapellen, erkers, daken van bergingen, voordeur- en kozijnkaders. Als de architect een ontwerpt maakt, heeft hij daarbij een bepaald beeld voor ogen. Om er zeker van te zijn dat dat beeld overeen zou komen met onze eigen voorstellingen, is vooraf een proefopstelling gemaakt.”

 

Bouwtekening aangepast

Ook accountmanager Rob Kleijnhans van Soprema was nauw betrokken bij die voorbereidingen. “Iets op tekening zetten is één, maar of dat in werkelijkheid ook uitvoerbaar is, is altijd maar de vraag”, zegt Rob.” Al negen maanden vóór aanvang van de werkzaamheden, hebben we met de aannemer op ware grootte een houten onderconstructie van een voordeurkader laten timmeren. Vervolgens hebben wij die onderconstructie bekleed met zink. Het eindresultaat hebben we voorgelegd aan de architect. De proefopstelling was echt van meerwaarde. Want naar aanleiding daarvan is een aantal details die op de oorspronkelijke bouwtekening stonden, in de praktijk anders uitgevoerd.” Logistieke planning Gedurende de realisatieperiode, van oktober 2011 tot juni 2012, is het zinkmateriaal verspreid over dertig leveringen op de bouwlocatie bezorgd. Alles is in het werk gesteld om de montage van de zinken maatwerkprofielen op de werkplaats zo eenvoudig en praktisch mogelijk te maken.

Zinken dakmaterialen | zinkproducten & maatwerk bestellen | Soprema

"Gezien de grootschaligheid van dit project was ook een perfecte logistieke toelevering belangrijk. Soprema heeft zich daarbij bewezen als een perfecte partner."

Weinig onderhoud

Het eindresultaat van De Watertuinen valt onder meer op door de strakke belijningen op de daken en de gevel. “De architect wilde graag eenheid creëren in het uiterlijk van de woningen”, verduidelijkt Robert van Ruyven.“ Daarom is er bewust voor gekozen om voor alle zinken elementen die in het zicht liggen 13 cm brede kaders te maken. Die breedte zie je overal terugkomen, zoals bij de hoogte van de voordeurluifel en in de kaders rondom de voordeuren en de raamkozijnen. Bij de meeste zinken dakelementen zijn voorgeprofileerde felsbanen toegepast. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grote vlakken van de erkers, de zijwangen van de dakkapellen en de houten daken van de bergingen. De reliëfvormen van de felsbanen dragen bij aan een ranke verschijningsvorm.” Afgezien van de esthetische waarde, werkt Robert van Ruyven ook graag met zink omdat het een onderhoudsvriendelijk product is. “Op het oppervlak van het hoogwaardige titaanzink vormt zich een natuurlijke patinalaag. Schilderen is daardoor niet nodig. En niet te vergeten de lange levensduur; als je zink op de juiste wijze aanbrengt, heb je er de komende dertig jaar geen omkijken meer naar!”