Monumentale panden stralen historie uit en kenmerken zich door hun bijzondere uiterlijk. Wanneer het dak gerenoveerd moet worden, wilt u natuurlijk haar karakter behouden. In dat geval zijn shingles dè oplossing.

De belangrijkste taak was het compleet vervangen van de oude dakbedekking, met als voornaamste doel om de Rc-waarde van de woningen te verhogen, zodat ze voldoen aan de huidige isolatienormen. De meeste van die oude shingle daken zijn namelijk niet geïsoleerd." Na het slopen van de bestaande shingles plus glasvlies onderlaag, waarbij het traditionele houten dakbeschot in stand bleef, begon het team van zeven medewerkers van Zaanstad Dakwerken aan de nieuwe dakopbouw.

Dakopbouw volgens isolatienorm

Eerst is op het houten dakbeschot een zelfklevende dampremmende laag aangebracht. Vervolgens zijn daarop door RuitenVisie uit Zwaag geïsoleerde dakcassettes geplaatst. Als onderlaag en waterdichte afwerking is gekozen voor een polyestermat Sopreampol 260P11. Tot slot zijn daarop Sopratuile Standard 4-tabs shingles aangebracht; deze zijn met behulp van een schiethamer en met 25 mm asfaltnagels mechanisch bevestigd. Om de architectonische eenheid en de oorspronkelijke uitstraling van de woningen in stand te houden, heeft de opdrachtgever bewust gekozen voor de kleurstelling 'dark grey'. In de Amsterdamse binnenstad wemelt het namelijk van de daken met deze zogeheten kathedraalgrijze shingles.

"De belangrijkste taak was het compleet vervangen van de oude dakbedekking, met als voornaamste doel om de Rc-waarde van de woningen te verhogen"

Voordelen van Soprema shingles

Bij de renovatie aan de Eerste en Tweede van Swindenstraat kwamen de specifieke voordelen van Soprema shingles goed aan het licht. Behalve een ideaal alternatief voor dakpannen of leien, zijn ze licht van gewicht; een lichte (houten) dakconstructie is daardoor al voldoende om de shingles te dragen. Doordat de bovenzijde is voorzien van een beschermlaag van gekleurde leislag, zorgen Soprema shingles voor een duurzame waterdichte dakbedekking van hoge kwaliteit. Volgens Peter Spoor was dit renovatieproject in daktechnisch opzicht echter niet heel complex. Maar wat het wel bijzonder maakte, was de nauwe samenwerking tussen alle betrokken bouwpartijen.

 

Harmonieuze samenwerking

De uitdaging was vooral dat veel verschillende partijen op een kleine, niet beloopbare ruimte moesten samenwerken. Wanneer je met z'n allen en vaak ook nog tegelijkertijd moet werken op een steil dak dat alleen met een ladder bereikbaar is, wordt je gedwongen goed met elkaar rekening te houden en zo nodig elkaar te helpen. Dat is wonderwel goed gegaan! Zo begonnen wij nog niet met slopen als we zagen dat de schilder nog een goot aan het schilderen was. Zo'n harmonieuze samenwerking is best bijzonder, want vandaag de dag is het in de bouw toch vooral 'ieder voor zich'. Het was ook een hele logistieke uitdaging om alle dakmaterialen op het dak te krijgen. Aangezien er alleen aan de voorzijde van de woningen beperkte ruimte was voor aan- en afvoer, moesten de bouwmaterialen allemaal met de hand omhoog worden gesjouwd; ook dat vergde een nauwe samenwerking tussen alle disciplines. Het was mooi om te zien dat iedereen elkaar zoveel mogelijk hielp, net zoals in vroegere tijden!

 

Project: renovatie 186 woningen aan de Eerste van Swindenstraat en Tweede van Swindenstraat, Amsterdam

Realisatie: september 2016-eind januari 2017

Opdrachtgever: Woonstichting De Key, Amsterdam

Hoofdaannemer: Etro Vastgoedzorg, Wormerveer

Uitvoering: Zaanstad Dakwerken BV, Wormerveer

Totaal dakoppervlak: 3.045 m²

Toegepaste Soprema dakmaterialen:

  • Waterdichte onderlaag: Sopremapol 260P11
  • Shingles: Sopratuile Standard 4-tabs dark grey