Van de meer dan veertig fabrieken die honderd jaar geleden in Enschede stonden, zijn er nog maar enkele over. Eén daarvan is het Janninkscomplex, een voormalige spinnerij die in 1982 werd getransformeerd tot appartementengebouw annex museum. Het Rijksmonument ondergaat momenteel weer een ingrijpende renovatie: het dak moet worden gerenoveerd. De beste oplossing? SBS-bitumen dakbedekking aangebracht middels een verkleefd systeem.

Applicatie middels verkleefd systeem

De laatste renovatieactiviteiten vinden plaats op de daken van het complex. Het stokoude dakpakket, dat nog kurk als isolatiemateriaal bevatte, wordt vervangen door een nieuw pakket, waardoor het Janninkscomplex langdurig beschermd is. De bestanddelen van dit nieuwe dakbedekkingspakket zijn geleverd door SOPREMA uit IJlst, producent van hoogkwalitatieve producten voor waterdichting en isolatie. De dakdekkers van Boll Dakmanagement verzorgen de applicatie.

Project ID-card
  • Opdrachtgever
  • Uitvoering
  • Jannikscomplex
  • Boll Dakmanagement

 

SBS-bitumen dakbedekking

Herbert Dierking is salesmanager bij SOPREMA en in die hoedanigheid betrokken bij de projecten van SOPREMA in Oost en West Nederland. “Het Janninkscomplex is wel een bijzonder geval, in de eerste plaats omdat het zo’n beeldbepalend bouwwerk is voor Enschede. Daarnaast vragen renovaties altijd meer aandacht. In dit geval hadden we te maken met een betonnen dak, een geballast of mechanisch bevestigd systeem is dan de meest voor de hand liggende oplossing.”

 

“Ballasten was echter constructief niet mogelijk. Een mechanisch bevestigd systeem zorgt vaak voor overlast i.v.m. boorwerkzaamheden. Om de bewoners zo min mogelijk te belasten, werd dus gezocht naar een andere applicatiemethode. We hebben daarom in overleg met de applicateur een gekleefd systeem geadviseerd. Deze bestaat uit een gegoten dampremmer, die kleine oneffenheden van het betondak kan uitvlakken. De PIR-isolatieplaten worden hierop verlijmd, waarop een zelfklevende onderlaag, Soprastick Venti FF, wordt aangebracht. De toplaag, Varyflex 370K24, een SBS gemodificeerde dakbaan van bitumen, wordt op de onderlaag gebrand.”

 

SBS-bitumen dakbedekking | SOPREMA BV

Voordelen van SBS-dakbanen

“Er zitten veel voordelen aan zo’n verkleefd systeem. Naast dat je niet hoeft te boren en te schroeven, resulteert het in een compact dakbedekkingssysteem en is er geen ballast nodig. Een dampremmende laag gieten biedt zekerheid en de mogelijkheid om oneffenheden te corrigeren. Isolatieplaten verlijmen gaat beduidend sneller dan boren. Als je die voordelen vroeg in het proces duidelijk kunt maken, levert dat kostenvoordelen op voor de opdrachtgever en is de verwerking prettiger en ook kostenbesparend voor de applicateur.” “Maar dan moet je dus wel  op tijd aan tafel zitten! Wat dat betreft zou het goed zijn als we nog meer contact konden hebben met architecten. Voor nieuwbouwprojecten schrijven zij vaak een dakbedekkingssysteem voor met de mededeling ‘of gelijkwaardig’ en daar kan een aannemer dan in zijn eigen voordeel kiezen. Dat is dus niet altijd de beste oplossing.”

 

'Er zitten veel voordelen aan zo’n verkleefd systeem. Naast dat je niet hoeft te boren en te schroeven, resulteert het in een compact dakbedekkingssysteem en is er geen ballast nodig'

 

Bitumen dakbedekking vlamvrij aanbrengen

Een andere langdurige relatie is die met het product waar het allemaal mee begonnen is –bitumen. Dierking: “SOPREMA BV komt voort uit Troelstra & de Vries BV, dat in de vorige eeuw groot is geworden in bitumen dakbedekking en in 2007 werd overgenomen door het Franse familiebedrijf SOPREMA. En ja, bitumen speelt nog steeds een hoofdrol in ons bedrijf. Het product heeft zich allang bewezen als materiaal met hoge weerstand, dat daken waterdicht maakt en erg lang meegaat. Bitumen dakleer wordt veelal geassocieerd met branden, maar in de loop der jaren zijn er al meerdere bitumen producten die vlamvrij kunnen worden aangebracht.” “Voor de meeste renovatieprojecten kun je prima uit de voeten met een tweelaags gebrand bitumensysteem met isolatieplaten. Voor de zekerheid zou ik toch eerst even advies inwinnen. Voor hetzelfde geld hebben we een betere oplossing in huis.”

 

Advies op basis van grondige dakinspectie

“SOPREMA heeft een prachtig assortiment met hoogwaardige producten voor talrijke dakbedekkingsystemen- en isolatieoplossingen. Maar juist in onze adviserende rol kunnen wij zorgen dat de architect, de aannemer/dakdekker en de opdrachtgever daar optimaal van kunnen profiteren. Wij zijn echte meedenkers en dat vertaalt zich in langdurige relaties met onder andere applicateurs, dakdekkers, woningcorporaties, verenigingen van eigenaren en gemeentes. We hebben open communicatielijnen met onze klanten en relaties. Regelmatig worden we gebeld om ‘even te komen kijken’ en dan doen we met alle plezier een vrijblijvende dakinspectie. Neem de zonnepanelen die enorm in opkomst zijn. Een opdrachtgever belt ons, we gaan kijken, overleggen en komen vervolgens met de beste oplossing. We bouwen graag aan langdurige relaties.”, aldus Herbert.

 

Meer informatie over SBS-dakbedekking?

Wilt u meer weten over bitumineuze daksystemen? Onze dakspecialisten beantwoorden graag al uw vragen!