Het is een man van weinig woorden; Richard Timmermans van RT Dakservice laat liever zijn handen spreken. Dat blijkt wel getuige de dakrenovatie van het monumentale herenhuis uit 1932 in het centrum van Weert. Het beeldbepalende pand achter het bekende Sint Jans Gasthuis krijgt weer een authentieke uitstraling, maar dan wel in een ‘nieuw’ duurzamer jasje.

Dak toe aan renovatie

De verpauperde woning wordt grondig onder handen genomen. Als eerste was het dak aan de beurt. Immers, hoe eerder het pand wind -en waterdicht is hoe beter de omstandigheden zijn voor de verdere woningrenovatie. Alleen de fundering en buitenmuren blijven gehandhaafd; het binnenwerk en de gevelelementen worden compleet verwijderd en vervangen door zoveel mogelijk authentieke materialen als hout en zink.

Monumentaal pand Weert dakrenovatie | Soprema

Nieuwe dakconstructie

Volgens Timmermans was de dakconstructie flink aangetast door lekkages en de beruchte boktor. “We waren eerst van plan om delen van de constructie te vervangen, maar toen we de muurplaten wegtrokken, bleken nagenoeg alle spanten, gordingen, de 18 mm klikplaten in hoekkepers in slechte staat. Toen hebben we samen met de bewoner besloten om de gehele constructie te vernieuwen”.

Monumentaal pand Weert dakrenovatie | Soprema

Karakteristiek dak

De nieuwe bewoner wil de gehele woning in originele staat terugbrengen en handhaaft dus de karakteristieke dakelementen, zoals de schildkap met driehoekige dakschilden, de driehoeksspanten, gordingen, hoekkepers en kilgoten. De enige nieuwe elementen die worden toegevoegd zijn twee dakkapellen en gesmoorde dakpannen. Gesmoord wil zeggen dat deze pannen in hun originele oranje kleur in de bakoven gaan en door het onttrekken van zuurstof krijgen ze die typische blauwzwarte kleur.

"Vanaf de zolder keek je rechtstreeks tegen de gordingen en de klikplaten aan. - Richard Timmermans"

Isolatiewaarde dak verhoogd

Een flink project dus voor RT Dakservice, dat met vijf man de klus heeft geklaard. De renovatie gaf het dakdekkersbedrijf de gelegenheid om de isolatiewaarde van het dak flink op te krikken. In de oude situatie was er totaal geen isolatie aanwezig. “Vanaf de zolder keek je rechtstreeks tegen de gordingen en de klikplaten aan. In de nieuwe constructie hebben we Slimfix platen van Isobouw gebruikt. Ik gebruik al jarenlang producten van dat bedrijf en vind het een fijn systeem om mee te werken.” Deze geïsoleerde sandwichplaten zijn licht in gewicht en dus zeer handig in gebruik op grote dakoppervlakken zoals bij deze woning in Weert. Het vernieuwde dak heeft een Rc-waarde van 5,0 gekregen en dus zit de nieuwe bewoner er straks weer comfortabel bij.

Vernieuwd dak monumentale woning Weert | Soprema

Puzzel van dakplaten

De lastigste uitdaging voor Timmermans was het passend krijgen van de dakplaten, omdat er zoveel hoeken in het dak zitten. “Er moesten veel platen schuin afgezaagd worden. Die schuine stukken wilde ik zoveel mogelijk hergebruiken om zo weinig mogelijk zaagafval over te houden. Dankzij de hulp van Soprema, waar ik al mijn materialen aanschaf, is dat gelukt. Ze hebben goed meegedacht om de legpuzzel passend te krijgen. Ook heb ik bij dit project zinkwerk toegepast. Daar adviseren ze je ook hoe je dat het beste kunt toepassen op het dak”. RT Dakservice heeft zonder vertraging het werk kunnen klaren. Volgens  Timmermans is dat mede te danken aan de snelle leveringen van Soprema. “Ik krijg de materialen altijd netjes op tijd”.