Duurzame dakrenovatie bij MECC Maastricht: een uniek zomerproject door Innovi Dak en SOPREMA

Innovi Dak, onder leiding van oprichter en eigenaar Roy Franssen, heeft recentelijk de renovatie van het dak van de Westhal bij MECC Maastricht voltooid. MECC Maastricht is een congres- en evenementencomplex in Maastricht, dat wordt gebruikt voor congressen, beurzen en andere bijeenkomsten. Het project liep van 17 juli tot 14 september en dak was maar liefst 6900 m2 groot. Met een strakke deadline en uitdagingen heeft het team van Innovi Dak in samenwerking met SOPREMA indrukwekkend werk geleverd.

Focus op duurzaamheid

Het project bood meer dan alleen een reguliere renovatie; het creëerde ook een kans om duurzaamheid en lichtgewicht oplossingen te integreren. De Westhal, met zijn beperkte draagvermogen, vroeg om innovatieve benaderingen. Dankzij de samenwerking met SOPREMA en het gebruik van Soprasolar voetsteunen kon Innovi Dak niet alleen het dak renoveren, maar ook ruimte creëren voor zonnepanelen. De Soprasolar voetsteunen zijn lichter van gewicht dan een standaard onderconstructie, waardoor het dak nu geschikt is voor het dragen van zonnepanelen. Innovi Dak heeft voor dit project bifacial zonnepanelen gebruikt, die aan beide zijden licht kunnen omzetten in energie en daardoor bijzonder efficiënt zijn. Ze vangen indirect licht op dat via het dak reflecteert, wat 10-15% meer energie oplevert.

Daarnaast maken de Soprasolar voetsteunen het mogelijk om bij MECC Maastricht niet alleen aan de bovenkant, maar ook aan de onderkant van het dak installaties te bevestigen, omdat de totale dakbelasting kleiner is en er meer rigging kan worden gehangen. Dit biedt de mogelijkheid om verlichting voor beurzen of grote borden te installeren. Bovendien wordt er nu geen geballasteerd systeem toegepast. Dit leverde een besparing van meer dan 20 ton op. Met deze innovatieve aanpak werd niet alleen de duurzaamheid van de renovatie verbeterd, maar ook optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en middelen.

Creatieve oplossingen

De uitdagingen waren talrijk; er was een strakke deadline en veel bedrijven, zoals kraanbedrijven, waren gesloten door de bouwvakvakantie. Ook beperkte afvoermogelijkheden van afval maakten het project extra uitdagend. Echter, met creatieve oplossingen zoals een speciaal gebouwde stortkoker van gekeurd steigermateriaal en het gebruik van quads op het dak, kon het team efficiënt te werk gaan. Het gebruik van quads op het dak was een innovatieve aanpak om tijd te besparen en de efficiëntie te verhogen. Deze krachtige vierwielige voertuigen maakten het mogelijk om snel materialen en gereedschappen over het dak te transporteren. Hierdoor kon het team van Innovi Dak zich snel aanpassen en de uitdagingen van het project effectief aanpakken, wat bijdroeg aan het behalen van de strakke deadline.

Innovatieve samenwerking

Het gebruik van hoogwaardige producten, waaronder PE-folie, PIR isolatie platen, Unicoat onderlaag, Varyflex geminimaliseerde toplaag, Soprasolar Fix Evo voetsteunen en de verzekerde garantie van 15 jaar, toont de toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid. SOPREMA speelde een essentiële rol door de verzekerde garantie te keuren en technische ondersteuning te bieden gedurende het hele project.

Mijlpaal voor Innovi Dak

Roy Franssen benadrukte het belang van meedenken met MECC Maastricht om een duurzaam, lichtgewicht en minimaal belastend dak te realiseren. Trots op het resultaat, beschouwt hij dit project als een mijlpaal voor Innovi Dak, waarbij ze met succes een groot dak renoveerden binnen een kort tijdsbestek.