Sinds een aantal jaar is het industrieterrein Tongeren-Oost de thuishaven van een van de meest duurzame en hoogtechnologische isolatiefabrieken van het land én een centraal Soprema-distributiecentrum – beide goed voor een oppervlakte van maar liefst twaalf hectare. Soprema produceert hier haar XPS-platen.

XPS: een groot succes dankzij de vele voordelen

In onze Tongerse fabriek draait alles om XPS-isolatie, een innovatief alternatief voor klassieke isolatie dat enorm geliefd is bij de hele bouwschil. Want wegens de vele voordelen van de isolatieplaten zit er ongetwijfeld voor iedereen wat tussen:

 

  • XPS, of geëxtrudeerd polystyreen, is breed inzetbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen. Het dient als isolatie voor (funderings)muren, vloeren, daken, gevels, parkings en parkeerdaken. Zelfs voor omkeerdaken is XPS een volkomen veilige keuze;
  • XPS heeft een gesloten celstructuur, en is daardoor vochtwerend en bestand tegen schimmels;
  • XPS heeft een hoge druksterkte en een lange levensduur, en het materiaal is maatvast;
  • XPS-platen zijn licht en laten zich eenvoudig snijden: twee eigenschappen die meteen het grote gebruiksgemak verklaren;
  • XPS-isolatie is gemaakt van gerecycleerd materiaal, namelijk gerecyclede EPS (piepschuim). Bovendien is XPS op zijn beurt 100% recyclebaar en daardoor een uitstekend isolatiemateriaal voor circulaire bouwprojecten.

Duurzaam isolatiemateriaal, duurzame productie

De 100% recyclebaarheid van XPS-isolatie is geen detail, maar een wezenlijk onderdeel van de circulaire filosofie van Soprema. Ook in de XPS-productie zelf streven we naar een minimale milieubelasting, met zero waste (tijdens het productieproces wordt het afval meteen weer verwerkt) en een beperkte CO2-impact. Soprema vervaardigt haar XPS-isolatie namelijk met een klimaatvriendelijke CO2-techniek.

De Tongerse productielocatie verkleint nog op andere manieren de ecologische voetafdruk, met een optimale bereikbaarheid, zonnepanelen, een groendak, waterdoorlatende verharding, bufferbekkens en infiltratievijvers.

Niet de eerste locatie

Wist je trouwens dat de Tongerse productiefaciliteit niet onze eerste productielocatie voor XPS-isolatie is? We hadden al een productiecentrum binnen onze groep, namelijk in het Franse Savigny. Deze locatie voorzag ons tot nu van de hoogwaardige isolatieplaten met verschillende druksterkte. Aan dat Franse succesverhaal breien we graag een Belgisch hoofdstuk met onze nieuwe site in Tongeren.

XPS-isolatie: een greep uit het aanbod

Je kan XPS-isolatieplaten voor verschillende toepassingen gebruiken. Je vindt ongetwijfeld een product binnen het Soprema assortiment dat past bij de wensen van je project.