AI in de bouw: Soprema treedt toe tot de leerstoel Artificial Intelligence Augmented Research and Development (AIARD)

Soprema bouwt aan de toekomst en investeert daarom al sinds jaar en dag in R&D. We bedenken continu innovatieve en duurzame bouwoplossingen die bijvoorbeeld circulaire bouwprojecten en het aanleggen van groene daken mogelijk maken, en we bieden meer dan tweehonderd waterdichtingssystemen die BROOF (t4) behalen. Toch zijn er tegenwoordig ook andere, bredere opgaven die bij ons werk komen kijken. Onderzoek, expertise en kennisoverdracht moeten traditionele grenzen overschrijden in deze steeds meer verbonden wereld.

 

Geheel in de lijn van ons streven naar voortdurende verbetering en innovatie heeft Soprema besloten toe te treden tot de leerstoel Artificial Intelligence Augmented Research and Development (AIARD). De leerstoel is opgericht in november 2020 en wil R&D benaderen vanuit de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (ook wel Artificial Intelligence, afgekort AI, genoemd). Daarbij gaat het over de vraag welke R&D-taken computers kunnen uitvoeren waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is. Computers kunnen bijvoorbeeld enorme hoeveelheden gegevens analyseren en patronen herkennen, en dat scheelt menselijke nadenkkracht. Rémi Perrin, directeur Research & Development van Soprema, onderstreept de toewijding van Soprema: “We willen 21e-eeuwse bouwmaterialen ontwerpen met de tools van de 21e eeuw.”

 

R&D in het tijdperk van AI

Om een ​​concurrentievoordeel te behouden in een tijdperk van robots en big data, hebben bedrijven nieuwe, slimme tools nodig om hun Research & Development anders in te richten. Meer specifiek hebben ze kunstmatige intelligentie nodig op hun R&D-afdelingen. Daarom heeft het INSA Strasbourg (de gerenommeerde Franse technische school Institut National des Sciences Appliquées) de AIARD opgericht, samen met Faurecia, ArcelorMittal, Punch Powerglide, Socomec en Sartorius.

Soprema is erg trots om de zesde partner te zijn die deelneemt aan dit programma en dat we nieuwe praktijken mogen belichten en hedendaagse fabrikanten kunnen uitdagen en inspireren om de nieuwste generatie digitale technologieën te omarmen. Samen met de andere AIARD-leden gaan we nieuwe tools ontwikkelen, produceren en testen om onze R&D-inspanningen naar een hoger niveau te tillen.

 

De ondernemersgeest van Soprema

Soprema’s R&D-directeur Rémi Perrin is zeer enthousiast dat hij samen met de leerstoel Artificial Intelligence Augmented Research and Development de toekomst van industriële R&D kan vormgeven. “Nieuwsgierigheid en ondernemersgeest hebben altijd in ons DNA gezeten”, legt hij uit. “We moeten echter ook wendbaar zijn – en blijven – en in staat zijn om met de bijna onbeperkte hoeveelheden data om te gaan die we tegenwoordig beschikbaar hebben. Daarom is ons AIARD-lidmaatschap zo'n belangrijke stap.”

 

In goede handen

De toetreding van Soprema tot de AIARD is één van de vele voorbeelden van onze voortdurende toewijding om u altijd de best beschikbare oplossingen en diensten te bieden en te zorgen dat aan alle vereisten voor uw bouwproject wordt voldaan – nu én in de toekomst. Neem daarom zeker contact op met onze experts als je vragen heeft.