De afwerking van dakdetails vraagt de nodige focus en kennis. En hoewel zelfklevende bitumen het werk voor dakdekkers een stuk eenvoudiger maakt, is bij de afwerking van dakdetails nog steeds opperste concentratie vereist. Lees hier meer over de voordelen van zelfklevende bitumen.

 

Vlamvrij en dus veilig werken met zelfklevende bitumen

Hét grootste voordeel van zelfklevende dakbedekking is natuurlijk dat u vlamvrij kunt werken. Dat is niet alleen goed voor de algemene veiligheid tijdens het werken op het dak, maar natuurlijk ook enorm interessant voor bouwplaatsen in de chemische sector, waar vaak het gebruik van een open vlam verboden is. Bovendien worden steeds meer dakdetails geïsoleerd en komt de waterdichting van de dakdetails dus steeds vaker op isolatiemateriaal terecht. Volgens de NEN 6050 moet u voorkomen dat die kiergevoelige onderconstructie – maar ook overkragende bouwdelen en brandbaar stof en vuil in kieren en holle ruimtes – in aanraking komt met open vuur. Dan kunt u maar beter werken met zelfklevende dakbanen. Ook voorkomt u daarmee productverlies. Want waar een brander algauw een deel van het product laat smelten of enigszins verplaatst, blijft zelfklevende bitumen zijn oorspronkelijke vorm behouden. Dat heeft een invloed op het productieproces van het materiaal – er zijn minder grondstoffen nodig – en dat zie je dan ook aan de prijs.

 

Bespaar tijd met bitumineuze waterdichting

Zelfklevende bitumen zorgt er bovendien voor dat u snel kunt werken. Kleven gaat sneller dan branden. Maar membranen die u zelf lijmt, moet u binnen een bepaalde tijd na het lijmen aanbrengen. Dat is niet het geval bij zelfklevende waterdichting: eerst brengt u de primer aan, zoals Elastocol 503. Die moet volledig droog zijn voor u de dakdetails afwerkt met de bitumineuze waterdichting. Vervolgens hoeft u alleen bij het aanbrengen de verwijderbare folie op het juiste moment weg te halen. Zorg dat u het materiaal eerst op de moeilijk bereikbare plaatsen legt (bijvoorbeeld een binnenhoek), en werk zo naar de buitenkanten toe. Let op: de ideale omstandigheden om te werken met bitumen zijn droog weer en het liefst ook niet te koud – zo rond de 10° C.

 

Soprema helpt u graag

Een vraag over bitumen of een van onze andere waterdichtingen? Neem dan gerust contact op met onze dakspecialisten. Zij helpen u graag verder.