Wie is verantwoordelijk voor het berekenen van windbelasting

Door de windbelasting bij gebouwen en woningen goed te berekenen en door te voeren, kan stormschade grotendeels worden voorkomen. Maar wie is er verantwoordelijk voor de windlast berekening op platte daken?

 

Wat houdt dat in: windbelasting?

Windbelasting wil zeggen: de kracht die de wind uitoefent op een voorwerp. Windbelasting wordt berekend met de Eurocode. Hoe vervolgens daken worden bevestigd of van ballast wordt voorzien, zodat er wordt voldaan aan de berekende belasting, is geregeld in NPR6708.

De factoren die de windbelasting beïnvloeden zijn:

  • De ligging of locatie van het gebouw
  • De vorm van het dak en gebouw
  • De afmetingen van het gebouw
  • De opbouw van de constructie
  • De hoedanigheid van het gebouw, open of gesloten.

 

Waarom is een goede windlast berekening belangrijk?

Het is allesbehalve eenvoudig om de windbelasting op een dak te berekenen, vooral bij gebouwen met een onregelmatige vorm. Daarom wordt deze berekening vaak verkeerd – of gewoon niet – uitgevoerd. Toch is het ontzettend belangrijk om de windbelasting op daken goed en gedetailleerd te onderzoeken. Hiermee kan de windweerstand van de dakbedekkingsconstructie met de juiste bevestigingsmiddelen, het gewicht van de ballast of de hechting van de dakbedekkingsmaterialen worden bepaald. Die berekeningen moeten leiden tot een plattegrond waarop verschillende zones zijn aangeduid, waarmee de dakdekker aan de slag kan. Deze zones geven aan welke windkrachten op die plek worden uitgeoefend op het dak. Aan de hand van dit plan monteert de dakdekker de dakbedekkingsconstructie met het juiste aantal schroeven, juiste hoeveelheid lijm of de juiste ballastlaag.'

 

De aannemer of dakdekker is aansprakelijk

De hoofdaannemer- of dakdekker is aansprakelijk tot 10 jaar na oplevering. Om een gebouw functioneel, veilig en duurzaam te bouwen, zijn in het bouwbesluit regels en normen opgenomen. Hier horen ook de berekeningen van windbelasting bij.

 

De windbelasting laten berekenen?

Bij Soprema kunt u terecht met al uw vragen. Ook bij het berekenen van windbelasting op platte daken, helpen wij u graag. Onze specialisten gebruiken hiervoor geavanceerde software en gaan aan de slag op basis van de door u verstrekte gegevens. Wilt u meer weten over deze service of heeft u vragen over windbelasting op platte daken? Neem dan hier contact met ons op.

← Vorige Volgende →