Wie is verantwoordelijk voor de windbelasting berekening?

Stormschade aan het dak is – gedeeltelijk – te voorkomen door de windbelasting bij gebouwen goed te berekenen en door te voeren. Maar wie is er verantwoordelijk voor het berekenen van de windbelasting op platte daken?

 

Wat is windbelasting?

Windbelasting is de kracht die de wind uitoefent op een voorwerp. Op daken wordt de windbelasting berekend volgens de EN-NEN1991-1-4 en vindt in Nederland plaats op basis van NPR6708. De totale windbelasting is afhankelijk van meerdere factoren:

 

  • De ligging of locatie en de vorm van het gebouw
  • De afmetingen van het gebouw
  • De opbouw van de constructie
  • De hoedanigheid van het gebouw, open of gesloten

 

Wat is het belang van windbelasting berekenen

Het is allesbehalve eenvoudig om de windbelasting op een dak te berekenen, vooral bij gebouwen met een onregelmatige vorm. Daarom wordt deze berekening vaak verkeerd – of gewoon niet – uitgevoerd. Toch is het ontzettend belangrijk om de windbelasting op daken goed en gedetailleerd te onderzoeken. Hiermee kan de windweerstand van de dakbedekkingsconstructie met de juiste bevestigingsmiddelen, het gewicht van de ballast of de hechting van de dakbedekkingsmaterialen worden bepaald. Die berekeningen moeten leiden tot een plattegrond waarop verschillende zones zijn aangeduid, waarmee de dakdekker aan de slag kan. Deze zones geven aan welke windkrachten op die plek worden uitgeoefend op het dak. Aan de hand van dit plan monteert de dakdekker de dakbedekkingsconstructie met het juiste aantal schroeven, juiste hoeveelheid lijm of de juiste ballastlaag.

 

windbelasting berekenen

 

Aannemer verantwoordelijk voor berekening van windbelasting

De hoofd- of dakaannemer is tot 10 jaar na oplevering aansprakelijk voor zijn bouwwerk. Om een gebouw functioneel, veilig en duurzaam te bouwen zijn in het bouwbesluit regels en normen opgenomen. Hier horen ook de berekeningen ten aanzien van windbelasting bij.  

 

Wij maken de berekening voor u

Bij SOPREMA kunt u niet alleen terecht voor waterdichting en isolatie materialen, maar ook met al uw vragen.  Ook bij het berekenen van  windbelasting op platte daken, helpen wij u graag. Onze experts gebruiken hierbij geavanceerde software en gaan aan de slag op basis van de door u verstrekte gegevens.   Wilt u meer weten over deze service of heeft u vragen over windbelasting op platte daken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.