De voordelen van TPO als dakbedekking

TPO is een kunststof dakbedekking, die steeds vaker wordt toegepast op daken. Of het nu gaat om industriële daken, daken met complexe vormen of als dakbedekking onder zonnepanelen, de voordelen van TPO dakbedekking zijn eindeloos!

TPO staat voor ‘Thermoplastisch elastomeer op Olefinbasis’. Het is een elastische kunststof, die vooral wordt gebruikt voor het afdichten van platte daken. Het materiaal is ook perfect om dakdetails mee in te werken. TPO lijkt op andere kunststof dakbedekkingsmaterialen, maar de structuur is anders. Dit geeft het materiaal andere eigenschappen en meer voordelen. Bij SOPREMA is TPO verkrijgbaar in antraciet & wit en in verschillende diktes.

 

Voordelen van TPO

TPO biedt verschillende voordelen. Het materiaal is sterk elastisch en dat blijft het ook na verloop van tijd. Omdat TPO geen chemische stoffen afgeeft, is het bovendien zeer geschikt voor groendaken. En daarbij is het ook nog eens wortelwerend!

TPO vormt ook een uitstekende ondergrond voor zonnepanelen, aangezien de dakbedekking geen weekmakers bevat die het materiaal kunnen uitdrogen. Daardoor blijft de dakbedekking soepel, ook door de jaren heen. Het materiaal kan door het ontbreken van weekmakers ook gebruikt worden voor retentiedaken en is daardoor zeer geschikt voor waterbuffering.

Bovendien is TPO veilig aan te brengen zonder dat schadelijke stoffen vrijkomen én het is prima te combineren met de meeste isolatiematerialen. En de grootste bonus: door de lange levensduur geniet u maar liefst 30 tot 40 jaar van deze voordelen!

TPO dakbedekking

Hoe is TPO aan te brengen?

TPO kan op verschillende manieren worden aangebracht. U kunt kiezen uit mechanisch bevestigen, volledig verkleven of een losliggend geballast systeem. Voor elke aanbrengmethode vindt u bij SOPREMA het juiste product. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor dakdetails met TPO.

 

Leer werken met TPO!

Wilt u graag leren werken met TPO? Schrijf u in voor één van onze dakdekkerscursussen!

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje