Vloeibare brandveilige dakbedekking van Alsan

Alsan is een hars voor het brandvrij inwerken van dakdetails zoals opstanden, dakranden en ontluchtingen. In zowel nieuwbouw als renovatieprojecten wordt Alsan steeds vaker toegepast. Er bestaan twee soorten: Alsan Flashing Jardin, welke direct is toe te passen en een variant die uit twee componenten bestaat en eerst moet worden gemengd, Alsan 770 TX. In dit blog de 7 meest gestelde vragen op een rij!

 

Wat is het verschil tussen Alsan Flashing en Alsan 770TX?

De toepasbaarheid. Alsan Flashing Jardin is een op PU met bitumen gebaseerd kant-en-klaar mengsel. Deze variant is echter alleen te gebruiken voor het inwerken van details. Met de tweecomponent Alsan 770 TX kunnen de details worden ingewerkt, maar ook aansluitingen tussen verschillende dakbedekkingen. Er bestaat overigens nog een derde, vloeibaardere variant – de Alsan 770 – die in het dakvlak, op galerijen en parkeerdekken kan worden gebruikt, maar die laten we in dit artikel verder buiten beschouwing.

Welke variant Alsan kies ik en hoe pas ik deze toe?

De keuze tussen Alsan Flashing Jardin en Alsan 770 TX is vooral afhankelijk van het gemak. Als je bitumen moet aansluiten op een moeilijk detail, dan is Alsan Flashing daarvoor het gemakkelijkst in gebruik. Goed roeren en het is gebruiksklaar. Het nadeel is wel dat de Flashing drie arbeidsgangen heeft:

Aanbrengen Alsan Flashing:

  • Breng eerst een beetje aan en leg hierin een wapeningsvlies aan. Laat dit drogen.
  • Daarna volgt een tweede laag Flashing voor de waterdichtheid.
  • Tot slot: breng een derde laag aan voor duurzame waterdichtheid en worteldoorgroeibestendigheid.

Aanbrengen Alsan 770TX

Bij de Alsan 770TX meng je zelf de componenten. Daarna voeg je katalysator toe en meng je alles nogmaals grondig. Let op de juiste verhouding bij de juiste hoeveelheid. Voordeel bij dit product is dat je een laag aanbrengt, het vlies er in legt en direct een tweede laag kunt aanbrengen. Uitharden en klaar. Geen wachttijd dus.

 

Ik moet mijn werk dus wel anders organiseren bij gebruik van Alsan Flashing Jardin

Inderdaad. Tussen de verschillende lagen zit een droogtijd die te respecteren is. Moet je bijvoorbeeld 35 lichtkoepels inwerken? Dan maakt dat weer niet veel uit, want zodra je er 35 hebt ingesmeerd en het vlies hebt aangebracht, kun je weer van voren af aan beginnen met de volgende laag.

 

Heb ik primers nodig bij toepassing van Alsan?

Bij Alsan Flashing Jardin zijn primers doorgaans niet nodig. Bij de 770 TX is het een ander verhaal: afhankelijk van de ondergrond zijn verschillende primers noodzakelijk voor een goede duurzame hechting. De meest voorkomende ondergronden zijn staal, tpo, bitumen en beton. Let op de juiste verwerkingsvoorschriften van de fabrikant of vraag advies bij je Royal-vestiging. Ook belangrijk om te weten: de Alsan Flashing Jardin is níet te gebruiken in combinatie met PVC.

 

Soprema Alsan | 770TX Flashing Jarding | Soprema

 

Moet ik Alsan altijd voorzien van een polyester wapeningsvlies?

Ja, dat moet! Daar waar een naadovergang is – of dat nu bitumen-bitumen, bitumen-pvc, pvc-tpo of metaal-pvc is – moet u die verbinding zo sterk mogelijk maken. Dat kan maar op één manier: met een wapeningsvlies!

 

7 veelgestelde vragen over Alsan | Soprema

 

Kan ik Alsan met dezelfde kleur leislag/granulaat instrooien voor een naadloze aansluiting?

Ja, dat kan. Maar let op: zet éérst het hele systeem op, laat deze uitharden en breng dan nog een kleeflaag aan waar je dit instrooit. De Alsan 770 TX kan na uitharden worden voorzien van een laag Alsan 970F, waarin leislag/granulaat gestrooid kan worden.

 

Welke kleuren leislag / granulaat zijn er leverbaar?

Ja, dat kan. De 770 TX kan na uitharden worden voorzien van een laag Alsan 970F waarin leislag/granulaat gestrooid kan worden. De 770 TX kent een paar standaardkleuren terwijl de naderhand aan te brengen 970F Finish in bijna elke RAL-kleur kan worden gemaakt. Andere kleuren zijn op aanvraag mogelijk, mede afhankelijk van de hoeveelheid. Alsan Flashing Jardin is alleen leverbaar in zwart. Deze heeft geen finish-laag nodig: in de laatste natte (derde) laag kan leislag of granulaat worden gestrooid.

 

Kan ik Alsan 770tx gebruiken om verschillende soorten dakbedekking aan elkaar te zetten?

Ja, dat kan. Let wel op de juiste primer pér product. Bij pvc is bijvoorbeeld geen primer nodig, maar bij tpo en bitumen bijvoorbeeld weer wél. Let op de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant of vraag het na bij je Sopremacenter-vestiging.

 

Alsan vloeibare waterdichting & dakbedekking | Soprema

 

Kan ik Alsan onder alle weersomstandigheden aanbrengen?

Nee, onder koude en vochtige omstandigheden kan het niet. Alsan Flashing Jardin kan worden verwerkt tot een temperatuur van +5° C. Alsan 770 TX kan - door toevoeging van meer katalysator - worden toegepast tot -5° C. Ook de vochtigheid van beton is van invloed. Beton moet voldoende uitgehard zijn (minimaal 28 dagen).

 

Wilt u ook alsan gebruiken?

Klik hier voor ons gehele assortiment Alsan en gebruiksmaterialen. U kunt de producten van Alsan ook aanshaffen in één van onze 15 vestigingen in heel Nederland. Download de verwerkingshandleiding van Alsan 770 TX hier.

Recente blog berichten