Vloeibare brandveilige dakbedekking van Alsan

De vloeibare brandveilige waterdichting van Alsan is bij uitstek geschikt om dakdetails, opstanden, dakranden, en doorvoeren brandvrij in te werken. In zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten kan Alsan uitstekend toegepast worden.

Alsan heeft diverse vloeibare brandveilige waterdichtingsproducten: Alsan Flashing Quadro, een 1-componentenhars die direct vanuit het blik is toe te passen, en een variant die uit twee componenten bestaat en eerst gemengd moet worden met een verharder (CAT), namelijk de Alsan 770 TX. In deze blog beantwoorden we de acht meest gestelde vragen over de vloeibare harsen van Alsan.

Wat is het verschil tussen Alsan Flashing Quadro en Alsan 770 TX?

Het verschil tussen de vloeibare harsen van Alsan is de toepasbaarheid: Alsan Flashing Quadro is een 1-component polyurethaanhars, een kant-en-klaar product, direct uit blik te gebruiken. Het product is toepasbaar voor het waterdicht afdichten van dakdetails en aansluitingen tussen verschillende dakmaterialen. Er dient wel altijd een vlies te worden ingewerkt. De hars is regenbestendig na circa vier uur en is niet bestand tegen stilstaand water en permanente waterbelasting. Daarnaast is Alsan Flashing Quadro leverbaar in de standaardkleur RAL 7012. 

Met de 2-componenten (PMMA-hars + CAT) Alsan 770 TX kunnen niet alleen dakopstanden en details worden ingewerkt, maar ook de aansluitingen tussen verschillende dakbedekkingen gemaakt worden. Daarnaast is Alsan 770 TX ook inzetbaar voor het inwerken van overlappen en dilataties. Alsan 770 TX is regenbestendig na circa 30 minuten en daarnaast ook bestand tegen permanente waterbelasting. Ook bij Alsan 770 TX is het noodzakelijk om een vlies in te werken. Daarnaast is Alsan 770 TX  leverbaar in twee standaardkleuren, namelijk RAL 7012 en RAL 7032.

Welk Alsan-product kies ik en hoe pas ik deze toe?

De keuze tussen 1-componenthars Alsan Flashing Quadro en 2-componentenhars Alsan 770 TX is vooral afhankelijk van het detail dat ingewerkt moet worden. Als je een aansluiting moet maken waarbij geen sprake is van stilstaand water, dan is Alsan Flashing Quadro daarvoor het gemakkelijkst in gebruik. De inhoud van het blik even goed roeren en het is gebruiksklaar. Aan de andere kant is de Alsan 770 TX bestand tegen stilstaand water en zeer snel regenbestendig. Beide Alsan-producten zijn brandveilige producten voor op het dak, conform NEN 6050 en NEN 6063. 

Het aanbrengen van de twee Alsan-producten

Kies je voor het gemak in aanbrengen of ga je voor de besparing van tijd? Ontdek hier in tien duidelijke stappen hoe je beide vloeibare brandveilige producten van Alsan aanbrengt. 

Alsan Flashing Quadro:

 1. Controleer of de ondergrond droog, zuiver, vast en draagkrachtig is.
 2. Ontvet en reinig niet-zuigende ondergronden met Alsan 076 Cleaner en laat deze circa 30 minuten uitdampen.
 3. Ruw de ondergrond op met schuurpapier, een staalborstel of door middel van mechanisch schuren.
 4. Veeg de ondergrond schoon en verwijder losliggende leislag.
 5. Knip het vlies 165 P op maat. Houd rekening met een overlap van minimaal 5 centimeter waar het vlies op elkaar aansluit.
 6. Plak met ducttape het in te werken gebied af.
 7. Meng het blik Alsan Flashing Quadro mechanisch op met een mengroerstaaf. Breng met een kwast of roller de eerste laag Alsan Flashing Quadro aan (ca. 2 kg/m2).
 8. Plaats in de natte laag het vlies 165 P en werk het zodanig in dat er geen luchtinsluiting ontstaat; rol alle lucht achter vlies 165 P weg.
 9. Breng direct, nat in nat de tweede laag Alsan Flashing Quadro aan met een roller of kwast (ca. 1 kg/m2).
 10. Verwijder het ducttape nadat je klaar bent met inwerken.

Alsan 770 TX:

 1. Controleer of de ondergrond droog, zuiver, vast en draagkrachtig is.
 2. Ontvet en reinig niet-zuigende ondergronden met Alsan 076 Cleaner en laat deze circa 30 minuten uitdampen.
 3. Ruw de ondergrond op met schuurpapier, een staalborstel of door middel van mechanisch schuren.
 4. Veeg de ondergrond schoon en verwijder losliggende leislag.
 5. Knip het vlies 110 P op maat. Houd rekening met een overlap van minimaal 5 centimeter waar het vlies op elkaar aansluit.
 6. Plak met ducttape het in te werken gebied af.
 7. Meng de Alsan 770 TX en voeg de katalysator toe.
 8. Breng met een roller de eerste laag Alsan 770 TX aan (ca. 2 kg/ m2).
 9. Plaats in de natte laag het vlies 110 P en werk het zodanig in dat er geen luchtinsluiting ontstaat; rol alle lucht achter vlies 110 P weg.
 10. Breng direct, nat in nat de tweede laag Alsan 770 TX aan met een roller (ca. 1 kg/m2).
 11. Verwijder het ducttape nadat je klaar bent met inwerken.

Tips van de experts:

-        Controleer vooraf de ondergrond of gebruik van primers noodzakelijk zijn.

-        Check voordat je begint met de werkzaamheden altijd eerst het dauwpunt en de temperatuur van de ondergrond.

-        Gebruik altijd de juiste PBM’s zoals een veiligheidsbril en nitrilhandschoenen.

Heb ik primers nodig bij toepassing van Alsan-producten?

Bij Alsan Flashing Quadro zijn primers doorgaans niet nodig. Bij Alsan 770 TX is dit een ander verhaal: afhankelijk van de ondergrond zijn verschillende primers noodzakelijk voor een goede duurzame aansluiting. De meest voorkomende ondergronden zijn staal, pvc, TPO, EPDM, bitumen en beton. Let op de juiste verwerkingsvoorschriften van de fabrikant of vraag advies bij je Soprema Center of bij onze technische specialisten van Alsan Liquids. Ook belangrijk om te weten: Alsan Flashing Quadro is níet aan te bevelen op kale bitumen dakbedekking.

Moet ik Alsan Flashing Quadro en Alsan 770 TX altijd voorzien van een polyester wapeningsvlies?

Ja, dat moet! Daar waar een naadovergang is – of dat nu bitumen-bitumen, bitumen-pvc, pvc-TPO of metaal-pvc is – moet je de verbinding zo sterk mogelijk maken. Dat kan maar op één manier: met een wapeningsvlies. Voor Alsan Flashing Quadro gebruik je het vlies 165 P en voor Alsan 770 TX het vlies 110 P. Om te kunnen spreken van een duurzame waterdichting is dus altijd de combinatie hars en een vlies noodzakelijk.

Kan ik Alsan Flashing Quadro en Alsan 770 TX met leislag/granulaat instrooien?

Ja, dat kan. Maar let op! Maak eerst het gedeelte waterdichting klaar – dus: hars-vlies-hars – en laat deze dan uitharden. Breng daarna een extra laag Alsan Flashing Quadro of Alsan 770 TX aan die je vervolgens instrooit. 

 Welke finish-eindkleuren zijn er leverbaar?

Alsan 770 TX is leverbaar in twee standaardkleuren: RAL 7012 en RAL 7032. Daarnaast is het mogelijk om Alsan 770 TX te overlagen met een kleurfinish Alsan 970 F. Dit is ook een 2-componenten PMMA-hars. Alsan 970 F is in diverse RAL-kleuren leverbaar.

Kan ik Alsan 770 TX gebruiken om verschillende soorten dakbedekking aan elkaar te verbinden?

Ja, dat kan. Let wel op de juiste primer per product. Bij pvc is bijvoorbeeld geen primer nodig, maar bij TPO, EPDM en staal weer wél. Let op de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant of vraag het na bij een Soprema Center bij jou in de buurt of bij onze technische specialisten van Alsan Liquids. 

Kan ik Alsan vloeibare harsen onder alle weersomstandigheden aanbrengen?

Nee, onder natte en vochtige omstandigheden kan het niet. Alsan Flashing Quadro kan worden verwerkt tot een temperatuur van +5 °C. Alsan 770 TX kan – door toevoeging van meer katalysator (CAT) – worden toegepast tot -5 °C. Bij deze lage temperaturen gebruik je dan maximaal 6% CAT, terwijl bij temperaturen tussen de + 15 °C en + 25 °C je verbruik van CAT op 2% ligt.

Alsan bij Soprema Nederland

Wil jij ook graag de vloeibare brandveilige Alsan-producten gebruiken om veilig te werken op het dak? Ontdek ons gehele assortiment Alsan en gebruiksmaterialen. Je kunt de producten van Alsan ook aanschaffen in één van onze 15 vestigingen in heel Nederland. Download de verwerkingshandleiding van Alsan 770 TX hier.

Advies of meer informatie nodig over de Alsan-producten van Soprema Nederland en/of de toepassingen ervan? Neem dan gerust contact op met een van onze Alsan-experts. Wij helpen je graag!

Recente blog berichten