In Nederland wordt meer dan 60% van de platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. In de volksmond ook wel ‘dakleer’ genoemd. Er zijn talloze systemen, onderlagen en toplagen. Maar, wat betekent nu 470k14? En wat is het verschil tussen bitumen 470k14 en 470k24?
Verschillende soorten bitumen
We kennen 2 soorten bitumen: APP en SBS. APP staat voor Atactisch PolyPropyleen en is een mengsel van bitumen en polymeren kunststof. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen en is een mengsel van bitumen en elastomeren kunststof. De grootste verschillen zijn:
APP-bitumen |
SBS-bitumen |
|
|
Verschil tussen bitumen 470K14 EN 470K2
Het verschil tussen beide codes zit hem in de afwerking van de toplaag. De K14 is een bezande toplaag met een MEC-laag aan de onderzijde. De K24 staat voor een afwerking van grof mineraal (bijvoorbeeld leislag) en heeft ook een MEC-laag aan de onderzijde. De MEC-laag geeft aan dat de rol middels de brandmethode gekleefd kan worden. De grof mineraal zorgt bij APP voor een esthetisch fraai uiterlijk en bij SBS dient deze meteen als UV-bescherming.
De code 470K14 EN 370K24 uitgelegd
Om alle diverse soorten bitumen uit elkaar te houden, is er in Nederland gekozen voor een universeel coderingssysteem die precies uitlegd wat elke letter en cijfer betekent in de code. De cijfers en letter in de code zijn gekoppeld aan een bepaalde opbouw van een bitumenproduct. Het eerste cijfer 3 of 4 verwijst naar de soort (APP is 4 en SBS is 3), terwijl de 2 cijfers daarna iets zeggen over het type drager (wapening). De letter K betekent dat het product het KOMO-Attest keurmerk draagt. Zou hier een P staan, dan geldt er een KOMO productcertificaat. Overigens zijn alle Royal toplagen KOMO gecertificeerd. Tot slot geven de laatste 2 cijfers aan hoe het product is afgewerkt.
Benieuwd naar het bitumen assortiment?
Bekijk ons volledige aanbod bitumen dakbedekking en bestel direct via de webshop!