TPO is een heel gebruiksvriendelijk materiaal om daken mee te bedekken en bovendien zeer goed te recyclen. Ook dakdetails afwerken kan uitstekend met TPO. Als de constructies wat complexer worden, gaat dat iets moeilijker. Daarvoor gebruikt u vloeibare waterdichting en dat gaat u in de toekomst steeds vaker doen: voor dakmembranen in het volle vlak, aangevuld met gewapende vloeibare waterdichting bij complexe details. Ontdek waarom.

Dakdetails waterdicht maken met TPO: tips

Of u nu voor bitumen dakbedekking of kunststof dakbedekking zoals PVC en TPO kiest: complexe dakdetails afwerken vereist altijd opperste concentratie en nauwkeurigheid. Voor de standaard dakdetails, zoals rechte hoeken en afvoeren, zit u met TPO altijd goed, zeker omdat u  kunt gebruiken, zoals binnen- en buitenhoeken.

Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

  • Dakdetails succesvol afdichten begint bij de ontwerper. Die moet hier rekening mee houden in het voorontwerp en zorgen voor zo’n 20 centimeter vrije ruimte rond de dakdetails.
  • Houd al in de ontwerpfase ook rekening met later te plaatsen dakmeubilair, zoals balustrades, airco en zonnepanelen.
  • Zorg voor licht verzonken afvoeren, zodat plasvorming minimaal is.
  • Hanteer een niveauverschil van minstens 15 centimeter ten opzichte van het afgewerkte dakvlak voor opstanden en dorpels.

Vloeibare waterdichting voor dakkoepels en andere dakdetails

Hoewel u standaard dakdetails makkelijk kunt afdichten met TPO, is dat voor complexe verbindingen een stuk moeilijker. Door dakmembranen veelvuldig te verknippen en weer te verkleven, verliest het dak de homogene structuur en doorlopende wapening. Ook bij bitumen kunnen deze problemen optreden. Gelukkig kunt u dat voorkomen: met vloeibare waterdichting.

We verwachten dat voor dakdetails de  straks de norm wordt. Bouwprojecten bevatten namelijk steeds vaker complexe verbindingen. Het eerste grote voordeel van vloeibare waterdichting is dat je volledig vlamvrij kunt werken. Daarnaast is de afwerking meer betrouwbaar dan wanneer u op maat gesneden dakmembranen gaat verkleven. Als dakbedekker verkleint u daardoor de kans op fouten. Met Alsan Flashing Quadro kunt u heel eenvoudig ingewikkelde dakdetails, zoals dorpels op een (dak)terras of de verankering van balustrades, waterdicht maken. U betaalt iets meer voor Alsan PMMA, maar krijgt juist een veel sterker product – en bovendien kunt u de kleur zelf kiezen.

Soprema helpt je graag

Op zoek naar advies passend bij uw project? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen u graag verder. U kunt trouwens ook inspiratie opdoen bij onze referentieprojecten of op onze blog.