SZW verplicht nieuwe opbouwmethode rolsteigers

Begin 2019 is de nieuwe opbouwmethode voor de rolsteiger verplicht geworden. De inspectie SZW controleert hier streng op. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete en het werk kan worden stilgelegd. Werkt u al volgens deze nieuwe opbouwmethode?

 

Verplichte maatregel voor rolsteiger

Sinds 1 januari dit jaar is het verplicht om een leuning op heuphoogte te hebben, wanneer u werkt met een rolsteiger. Dit lukt niet met de traditionele systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van horizontaal- en diagonaalschoren. Deze worden te hoog geplaatst.

 

rolsteiger

 

SZW controleert en bestraft fors

Een belangrijk doel van deze maatregel is het verminderen van het aantal ongelukken met rolsteigers. De nieuwe opbouwmethode is ook formeel vastgelegd in het A-blad Rolsteigers. De Inspectie SZW controleert op deze nieuwe opbouwmethode en heeft aangegeven dat er geen concessies worden gedaan.

 

Werk veilig of niet

De nieuwe regelgeving vergt een investering in nieuw steigermaterieel. De Inspectie SZW heeft leveranciers jaren geleden al gevraagd om met aangepaste systemen te komen die voldoen aan deze nieuwe opbouwmethode. Dat hebben ze gedaan. Er zijn diverse oplossingen, maar de meest voorkomende is de voorloopleuning die meerdere steigerfabrikanten hebben ontwikkeld.

 

Meer weten?

De nieuwe regelgeving geldt ook voor bestaande rolsteigers. Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact op met uw SOPREMA verkoopvestiging.

← Vorige Volgende →