Perfect ingevroren door perfecte isolatie

Waarom zou je kiezen voor witte TPO? Welke meerwaarde heeft deze kunststof dakbedekking? En welke aandachtspunten zijn er voor het aanleggen van deze synthetische dakbedekking? Bij een koelvrieshuis in Zundert is witte TPO gebruikt. TOP magazine keek mee en vroeg aannemer Jean Paul Vink van Kunststof Dak Nederland (KDN) en Rob Kleijnhans van Soprema-dochter Royal Roofing Materials om uitleg.

 

Robuuste én duurzame dakbedekking

Zelfs wanneer er geen fel brandende zon aan de hemel staat, is het wit van de dakbedekking oogverblindend. Wel is juist de kracht van de zon aanleiding voor de kleur. Want witte TPO bespaart op energiegebruik. “De opdrachtgever heeft ervaring daarmee en stond dus op het gebruik van deze witte TPO van een speciaal sterke, stugge kwaliteit, zodat ze straks het gewicht kan dragen van de vele honderden zonnepanelen die hun werk gaan doen voor het koel-vrieshuis hieronder”, vertelt Jean Paul Vink, eigenaar van Kunststof Dak Nederland. “Wit weerkaatst, het houdt de ruimte daaronder koeler en de zonnepanelen werken efficiënter daardoor.”

 

Vakmanschap zorgt voor duurzaamheid

Kunststof Dak Nederland is in 1989 gestart en gevestigd in Roosendaal, inmiddels doet het regelmatig klussen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Vandaag wordt gewerkt aan een koel-vrieshuis in Zundert door eigenaar Jean Paul en 12 medewerkers. Momenteel werken ze samen met Cladding Partners aan het iets lagere dak van de technische ruimte hard aan de vele details in de hoeken van de vaste borstwering. Jean Paul is tevreden over die hoge rand: “Dit is wel een zware constructie en niet gebruikelijk, maar wel veilig voor ons. Hier val je niet vanaf.” De balken en de poten van de grote airco-installatie veroorzaken de vele details in de hoeken, maar gelukkig wordt het wel iets makkelijker door de bijpassende, voorgevormde buitenhoeken (ook wit). “Hier komt de vakman naar boven”, zegt Jean Paul. “Want een product zoals TPO kan wel goed zijn voor een levensduur van 30 jaar, maar het zijn ook de handjes die het maken.”

 

tpo dakbedekking

 

Dakbedekking volledig verlijmen

Het dak op de technische ruimte is anders dan op het grote dak van de koel-vrieshal ernaast. “Hier wordt ook geschroefd”, zegt Jean Paul, “en dat is hiernaast absoluut niet het geval.” Op het volledige oppervlak van 9.500 m2 van het dak van de koel-vrieshal wordt dus geen enkele schroef gebruikt voor de dakbedekking. Daar is heel bewust voor gekozen. “Schroeven zijn van metaal en elke schroef doet toch weer iets af aan de isolatiewaarde van het dak. En binnen moet het -24 graden Celsius blijven, ook tijdens een hittegolf. Daarom hebben we hier 3.000 kilo Flagcol TF1 lijm gebruikt om al die rollen Flagon EP/PR-F volledig verkleefd aan te brengen.”

 

Bestelling per dak

Jean Paul vertelt dat hij de leverancier, Royal Roofing Materials, heeft gevraagd voor de windbelastingberekening. Ook doet hij bestellingen per project en in dit geval per dak. “We volgen de bouwers van het dak. Als zij hiernaast op het kantoor het dak leggen, dan bestellen wij de materialen daarvoor.” Rob Kleijnhans vult aan: “Voor dit werk is de TPO op aanvraag, projectmatig gemaakt. Deze rollen komen uit Noord-Italië, nabij Bergamo. Die zijn in de eerste maanden van 2020 keihard getroffen door het coronavirus. Dus de levering was destijds niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk ging het benodigde materiaal vlak voor het gebruik – op vrijdag – in Italië op de trein, zodat dinsdag ermee gewerkt kon worden.”

 

Perfect luchtdicht

Om het dak zo perfect mogelijk luchtdicht te maken, wordt elke naad nauwkeurig afgekit door het staalmontagebedrijf. Ook de metalen koppelstrips op het hoogste punt worden aan beide zijden volledig luchtdicht afgewerkt. “Pas dan gaan de rollen TPO er overheen, waarbij je moet bedenken dat je voor dit soort oppervlaktes geen lijmmachines hebt. Dat is dus 9.500 vierkante meter handwerk”, zegt Kleijnhans. “Je hebt nog wel systemen waarmee je met lijm strepen kan trekken”, vult Jean Paul aan, “maar voor volledige hechting moet de lijm met de roller overal aangebracht worden. Daardoor zit de TPO helemaal vast op het totale oppervlak. Dat is precisiewerk, want je kun dan ook niets meer corrigeren.”

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!