Compact bouwen: optimaliseer de woonruimte

Compact bouwen gaat niet alleen over bouwen op een klein oppervlak. Het gaat ook over de energiezuinigheid van een woning. Want wie optimaal alle ruimten gebruikt, kijkt niet naar het totale energieverbruik van de woning. U moet ook rekening houden met de verhouding tussen het geïsoleerde volume van de woning en de zogenaamde verliesoppervlakte. Die oppervlakte bevat alle delen van de woning die omhult zijn met buitenmuren. Het totale energieverbruik speelt een grote rol binnen de EPDB-wetgeving en bepaalt ook het energielabel van een huis.

 

Energiezuinig en compact bouwen

Bereken welke oppervlakte geïsoleerd is in de woning. Bekijk vervolgens hoeveel oppervlakte er in contact staat met de buitenomgeving, bijvoorbeeld door een onderbreking in de buitenschil van het huis. Dit helpt u om energiezuinig én compact te bouwen. Het is ook belangrijk om alle beschikbare ruimte optimaal te gebruiken. Zo verandert de kelder bijvoorbeeld in een ‘man cave’ of wordt de garage voortaan een gezellig, warm atelier. Deze voorheen niet-geïsoleerde ruimtes moeten dan wel geïsoleerd worden.

compact bouwen

Hoe woonruimte optimaliseren?

Niet alleen de kelder of garage bieden mogelijkheden om meer woonoppervlakte te creëren, ook het dak heeft veel opties! Heeft u bijvoorbeeld al eens aan een dakterras of daktuin gedacht? Zo’n groendak biedt naast extra ruimte nog heel wat andere voordelen:

 

 • Een groendak werk als waterbuffer en draagt bij aan het voorkomen van overbelasting van de riolering.
 • Een groendak verlengt de levensduur van de dakbedekking dankzij de uv-filterende werking van de vegetatie.
 • Een groendak beschermt tegen geluiden van buitenaf.
 • Dankzij een goed aangelegd groendak wordt de woning energiezuiniger.

 

Heeft u nog vragen over compact bouwen? Neem dan contact op met een van onze experts.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje

Recente blog berichten

 • Vacatures
  Logistiek commercieel medewerker locatie Rijswijk

  Jouw werkzaamheden als logisitiek commercieel medewerker:

  Als logistiek commercieel medewerker verkoop je ons volledige assortiment dak- en bouwmaterialen aan onze vaste (afhaal)klanten. Je verzorgt het logistieke proces op de vestiging in Rijswijk, helpt klanten materialen in te laden en lost met behulp van de heftruck vrachtwagens. Binnengekomen materialen worden door jou administratief verwerkt en opgeruimd. Je controleert voorraden. Je ondersteunt eveneens de vestigingsleider en commerciële binnendienst. Tot slot is ons teamgevoel erg sterk, hierdoor kan het zijn dat je soms ook op een van onze andere vestigingen invalt om collega’s uit de brand te helpen.

  Wie zoeken wij?

  • een hulpvaardige, klantgerichte collega;
  • iemand die houdt van aanpakken;
  • je durft de telefoon aan te pakken en je vindt het leuk om met klanten om te gaan;
  • jij herkent (verkoop)signalen, bent alert op kansen bij de klant en speelt hier op in;
  Lees meer
 • Vacatures
  E-commerce specialist
  Lees meer
 • Blogs
  Schuin dak? Alle mogelijkheden onder één dak
  Lees meer