Natte isolatie bij platte daken: wat nu?

Merkt u dat het isolatiemateriaal onder het platte dak van een woning nat is geworden? Dan moet u zo snel mogelijk ingrijpen. Door vochtige isolatie stijgt de vochtigheidsgraad in huis, waardoor ongezonde schimmels vrij spel krijgen. Gelukkig kunt u dit oplossen of zelfs voorkomen.

 

Wat is de oorzaak van vochtige isolatie?

Wanneer u merkt dat het isolatiemateriaal in een woning nat is, is het vooral belangrijk om de oorzaak op te sporen. Vochtproblemen bij platte daken kunnen op twee manieren ontstaan: door infiltratie of door condensatie. (Uiteraard kan de isolatie ook vóór de plaatsing nat worden, maar dat kunt u eenvoudig voorkomen door het materiaal op een droge plek te bewaren.

 

Kijk altijd eerst naar de weersomstandigheden van de voorbije periode. Condensatieproblemen ontstaan vooral bij kou of warmte, niet bij regenweer. Wanneer er een lek is of wanneer het dampscherm niet goed is aangebracht, komt de warme binnenlucht in contact met het koude oppervlak van de waterdichting. Vervolgens wordt de waterdamp weer vloeibaar, daardoor ontstaat er condensatie tegen de waterdichting en wordt de isolatie nat.

 

Infiltratieproblemen komen voor bij regen door een onderbreking in de dakopbouw. U heeft dan maar een optie: alle mogelijke infiltratiewegen controleren. Visuele inspecties en vochtmetingen kunnen helpen om te ontdekken waar het vocht vandaan komt.

Natte isolatie

Moet u het natte isolatiemateriaal vervangen?

De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is vervanging niet nodig.

 

Hoe kunt u natte isolatie voorkomen?

Uiteraard geldt ook hier het motto ‘beter voorkomen dan genezen’. Zorg daarom voor een goede dampremmende laag. Zo’n dampscherm beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht. Zorg dat de folie luchtdicht is en zorg voor een overlap van ongeveer tien centimeter tussen de verschillende stroken.Boven op de dampremmende laag is het goed om een isolatiemateriaal als EPS of PIR te plaatsen. Dit materiaal is niet alleen vocht- en rotbestendig, maar ook druk- en maatvast.

 

Wilt u meer informatie over onze isolatie of dampremmende folies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij staan u graag vrijblijvend te woord.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje