Koffie drinken met Marc van SOPREMA Arnhem

We starten de dag met een interview met Marc Janssen, vestigingsleider in Arnhem. Sinds 2016 is hij al werkzaam bij SOPREMA. Vooral het omgaan met klanten bevalt hem wel. Met hem aan tafel zit Harry Brock, al meer dan 20 jaar klant bij SOPREMA. "Ik werk al 45 jaar op het dak".

 

Marc: “Toen ik in dienst kwam, dat is dertien jaar geleden, was jij al klant.”

Harry: “Ja inderdaad. Ik kwam in ’98 al bij Kelders in Nijmegen, dus ik kom inmiddels meer dan twintig jaar bij SOPREMA.”

 

Marc: “Inmiddels in Arnhem, dus nog wat dichterbij. We hebben elkaar toevallig de afgelopen periode heel vaak gezien, omdat Harry hiernaast een hal heeft gedaan. Dus toen waren wij de koffiekeet. Normaal gesproken kom je hier inkopen, en leveren we bij jou, want ieder kwartiertje dat het personeel heen en weer moet kost geld. Harry koopt ook niet een product, maar die koopt er gelijk twaalf.”

Harry: “Wat je hier in het magazijn ziet liggen heb ik eigenlijk in het klein in mijn opslag in Velp. Alles staat gelijk klaar. Dan kunnen de jongens gewoon hun werk doen, en ben je niet teveel tijd kwijt. Toen ik in ’96 met mijn bedrijf ben gestart, heb ik gelijk jonge jongens aangenomen. Die heb ik eerst zelf opgeleid, en later naar school gestuurd. Daarvan zijn nog drie in dienst, eentje was vorig jaar twintig jaar in dienst, eentje zeventien jaar en de laatste veertien jaar.”

 

Marc: “Het bevalt ze zeker goed, anders blijven ze niet zo lang.”

Harry: “Ik zie het ook een beetje als een hobby om ze op te leiden. Ik werk zelf al 45 jaar op het dak. Daarnaast heb ik een goede klantenkring, die nog steeds groter en groter wordt. Met name veel VvE’s, handelsondernemingen en gemeenten. Voor het merendeel gaat het gewoon mond tot mond. Je moet niet vergeten dat we dertig jaar geleden maar drie of vier dakdekkersbedrijven hier in de regio hadden, nu zijn het er geloof ik wel 150.”

 

Marc: “Ja, maar als je zo lang bestaat dan maakt dat niet uit, toch?”

Harry: “Dat is waar. Wij zijn echte renovatiemensen. We doen ook alleen maar renovatieprojecten, ik heb niet zo de behoefte om nieuwbouw te doen. Vroeger was het zo dat als je een dak maakte, dat het minimaal twintig jaar moest blijven liggen. Die trend is een beetje verlopen. Momenteel is het vooral meters maken en geld verdienen. En ik heb zoiets van, ook al duurt het een dag langer, dat maakt me niet uit. Kwaliteit staat voorop.”

 

Marc: “In plaats van ambacht, is het door de jaren heen productie geworden. Natuurlijk niet bij iedereen. Het wordt allemaal versneld, en dat is negen van de tien keer niet ten goede van de kwaliteit. Zeker bij renovatieprojecten. Op het moment dat je een ervaren dakdekker hebt, zoals het bedrijf als van Brock, die hebben het allemaal al wel eens gezien. Dus op het moment dat er ineens een condens probleem is, dan weet men meteen wat ze moeten doen.”

Harry: “Als je een dak sloopt kom je altijd bepaalde dingen tegen die je op moet lossen. Dat was vroeger al zo en dat is nu nog steeds zo. Al heeft het merendeel van de dakdekkers toch een andere visie.”

 

Marc: “Dat klopt. Wij als SOPREMA ondersteunen daar natuurlijk wel in, maar de dakdekkers zijn de eerste ogen. Die moeten constateren dat er überhaupt een probleem is voordat wij over een oplossing kunnen nadenken. Dat is het grote verschil tussen de ‘piraten’ die je er tegenwoordig tussen hebt, en de wat gerenommeerdere, oudere dakdekkersbedrijven. Niet gezegd dat er geen goede nieuwe bedrijven zijn.”

Harry: “Nee zeker niet, maar dat is wel veranderd. Ik sta al sinds ’72 op het dak, maar dat kun je niet vergelijken met nu. Het werk was zwaarder, je werkte met veel meer mensen op het dak.”

 

Marc: “Ja, jij komt nog uit de tijd van het gieten.”

 

"Als jochie naar de Spar voor Grolsch" - Harry Brock

 

Harry: “Dat was een veel leukere tijd! Je deed met zes of zeven man een dakje. Iedereen liep met spijkerbroeken, gympen en voetbalshirtjes. Er was totaal geen randbeveiliging en het bier ging gewoon in tonnen de bouw op. Toen ik als jochie van 15 begon, moest ik eerst de rode koperdraden uit de bus halen, dan om 9.00 uur naar de Spar om Grolsch te halen en dan zaten we om 11.00 uur al aan het bier. Zo was het vroeger. En als je niet luisterde dan kreeg je een schop onder je reet. Het was wel echt buffelen.”

Marc: “Fysiek was het toen veel zwaarder. Nu is er allerlei regelgeving gekomen. We hebben de tilnormrol, waarbij je boven de 25 kilo niet meer alleen mag doen. In die tijd waren de rollen van tien meter misschien wel zestig kilo, en daarmee moest je dan een laddertje op.”

 

Harry: “En als je een kraan nodig had, dan kreeg je gewoon een bokje mee met een fietswiel en een stuk touw erin om de boel omhoog te trekken, want een kraan was te duur. Maar het was wel veel socialer onder mekaar. Je moest het samen voor elkaar krijgen en die mentaliteit is wel een beetje verdwenen. Mijn jongens ken ik al meer dan zeventien jaar. We doen eigenlijk alles samen, dus ik heb gewoon geluk. En ik hoef geen dikke Mercedes te rijden, of een huis met een strooien kap. We hebben het goed.”

 

marc janssen

 

Over het SOPREMA center Arnhem

U vindt het SOPREMA center Arnhem aan de Stieltjesweg 25. Bent u op zoek naar een groothandel in dakmaterialen in deze omgeving? Kom dan langs op deze vestiging. Uw dak- en bouwmaterialen kunt u ook bestellen via de webshop!

 

soprema center arnhem

 

Meer lezen?

We zijn op bezoek bij SOPREMA Zwolle. Aan de balie op de vestiging staat Marcel Groeneveld (44). Marcel is eigenaar van installatiebedrijf Groeneveld en komt al bij SOPREMA sinds 2007. Inmiddels zit hij 25 jaar in het vak en heeft hij 4 mensen in dienst. Zijn ambitie in 5 jaar? Helicopteren!

← Vorige Volgende →