Op bezoek bij Pieter van SOPREMA Leeuwarden

We zijn in het hoge Noorden op bezoek bij Pieter Bakker en Wiebe de Vries. Pieter is al sinds 1993 werkzaam bij Soprema. In zijn functie als vestigingsleider houdt hij ervan om zijn klanten te informeren, adviseren en een grapje op zijn tijd. Hij is niet vies om zelf zijn handen uit de mouwen te steken.

 

Als voormalig eigenaar is Wiebe de Vries officieel niet (meer) in dienst bij de firma D. de Vries & Zn. Maar thuis zitten is ook maar niks. Daarom is hij regelmatig ’s morgens alweer op stap voor ‘zijn’ zaak. De huidige bedrijfseigenaar kan zelfs met een gerust hart op vakantie gaan, want voor een weekje neemt Wiebe de leiding moeiteloos over. Opvallend is wel dat bij de overname van het bedrijf heel weinig op papier is gekomen. Mondelinge afspraken waren voldoende.

Die houding herkent Pieter Bakker, als vestigingsleider van Soprema Center Leeuwarden: ‘Een man een man, een woord een woord’, dat is het motto van Wiebe. Die woorden klinken bovendien steevast in het Fries, maar voor de rest van het land maken Wiebe en Pieter gelukkig een uitzondering.

 

"Een man een man, een woord een woord."

 

Overname als jonge knul

Wiebe: “In 2015 verkocht ik het bedrijf, dat ik van mijn vader overnam in 1970. Ik was toen 18 jaar. Mijn vader ging ervan uit dat ik me er wel mee zou redden”, grinnikt De Vries. “Sinds de oprichting door mijn vader Douwe in 1934 waren we gevestigd in Oentsjerk. Langzaam maar zeker is het bedrijf uitgebouwd en zijn we verhuisd naar het dorp daarnaast: Aldtsjerk.” (tussen Leeuwarden en Dokkum, red.)

 

pieter bakker

 

Crisis overleefd met vaste klantenkring

Mijn vader was nog koperslager. Legde mastiek dakbedekkingen en werkte veel met zink. Eerst deden we alleen buitenwerk, maar dan zit je ’s winters binnen. Daarom zijn we van een puur dakdekkersbedrijf doorontwikkeld naar een allround installatiebedrijf, met op dit moment zo’n acht personeelsleden.” In de traditie van het familiebedrijf heeft De Vries & Zn zich rustig aan ontwikkeld, waarbij reputatie de hoofdrol speelt. Wiebe: “Al jong leerde ik dat je niet afhankelijk moet zijn van grote opdrachtgevers. Als basis hebben we duizend kleine, maar wel vaste klanten. Veelal particulieren en kleine aannemers. Niet de Top 10. Dat was de goede strategie! We hebben daardoor bijna niets gemerkt van de crisis. Een van de weinige dingen die we wél doen voor de grote aannemers, is het ingewikkelde zinkwerk.”

 

"Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Elke dag."

 

SOPREMA Leeuwarden als vaste leverancier

“Wat ik nog doe in het bedrijf? Een beetje adviseren – en ik leid twee nieuwe jongens op in het dakbedekkings- en zinkwerk. Daar bereken ik voor de huidige eigenaar ook nog de prijzen voor. En verder ben ik eigenlijk een soort boodschappenjongen”, zo schildert Wiebe zijn rol bescheiden af. “Maar wel een serieuze boodschappenjongen”, vult Bakker aan. Wiebe en Pieter kennen elkaar al lang, want eerstgenoemde is al jaren vaste klant bij Soprema Leeuwarden. “Ik wil niet van de ene naar de andere leverancier vliegen”, aldus Wiebe. “Wat er geleverd wordt, moet goed zijn en op tijd geleverd worden. Anders zien ze me niet weer. Het belangrijkste is dat het werk af komt.” Wiebe is heel tevreden over de vele cursussen die Soprema verzorgt. De informatie over het verwerken van het materiaal staat voorop, maar daarnaast is er in deze cursussen ook veel aandacht voor de veiligheid. In dit verband is Wiebe blij met de kunststofmaterialen APAX en EPDM, waar geen brander meer aan te pas komt. “Daarom zijn we afgestapt van SBS. Maar als er toch nog eens gebrand moet worden, dan doe ik het zelf nog even.”

 

wiebe de vries

 

Advies op maat

“Mooi dat we onze klanten daarover goed kunnen adviseren” stelt Bakker vast. “Dat is een belangrijke rol die we als vestiging hebben. Door met ander materiaal te werken, kan de dakdekker gaan föhnen in plaats van branden. Dat scheelt heel flink in de brandverzekering. Maar ook over andere zaken adviseren we  natuurlijk. Hoe werk je milieubewuster? Hoeveel sterker moet een dak zijn als er zonnepanelen plus toebehoren op gelegd worden? Welke materialen passen daar het best bij? Hoe zit het met groene daken? Al sinds 1993 loop ik mee en ik merk dat we steeds meer van alle markten thuis zijn. Dat maakt het werk alleen maar leuker. Eigenlijk is het gewoon zo: we denken elke dag niet in problemen, maar in oplossingen. Niet meer en niet minder.”

 

Over SOPREMA

Op zoek naar dakmaterialen in omgeving Leeuwarden? Kom langs bij Soprema aan de Apolloweg 16a. Bij Soprema zijn snelle en betrouwbare leveringen vanzelfsprekend. Zo heeft u de juiste producten op het juiste moment op de juiste plek staan en kunt u beginnen met uw werk wanneer ú dat wilt. Uw dak- en bouwmaterialen kunt u ook bestellen via de webshop!

 

Meer lezen?

Pascal Lambregts is sinds 2006 medewerker bijSoprema Center Rijswijk. Juist het meedenken en adviseren van de klant is wat hem plezier oplevert in zijn werkzaamheden. Zo ook bij vaste klant Henk de Deugd, van Gebroeders De Deugd Loodgieters- en Installatiebedrijf die al meer dan 22 jaar klant is bij Royal! 

← Vorige Volgende →