Hoofdkantoor Soprema creëert positieve impact op mens en omgeving

Bij Soprema zetten we in op onderzoek en innovatie, op milieuvriendelijke producten en oplossingen voor maatschappelijke problemen. Maar we hechten ook enorm veel waarde aan onze mensen. Daarom bouwden we een werkplek die een positieve invloed heeft op het welzijn van onze werknemers en tegelijk een visitekaartje is voor onze expertise. Maak kennis met ons hoofdkantoor, Le Grand Charles.

115 jaar expertise in één gebouw

Le Grand Charles ligt in het Franse Straatsburg, aan de Port du Rhin. Het gebouw is een ode aan Charles Geisen, die in 1908 de basis legde voor de Soprema Group. Hij lanceerde toen ‘Mammouth’: juteweefsel ondergedompeld in warme bitumen. Ons logo verwijst nog altijd naar het fundament van onze organisatie en in ons hoofdkantoor staat zelfs een oeroud skelet van een mammoet (waarover later meer). 

Maar we zijn niet blijven hangen in het verleden en groeiden intussen uit tot een marktleider voor duurzaam bouwen. Onze kennis en expertise van de afgelopen 115 jaar komen samen in Le Grand Charles. 

Een kantoor vol duurzame oplossingen

Als expert in duurzaam bouwen, moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Daarom zetten we in Le Grand Charles maximaal in op duurzame oplossingen. Laten we beginnen met ons energieverbruik. Door eersteklas isolatieproducten te gebruiken, beperkten we onze energievraag aanzienlijk. Ons gele dak symboliseert het gebruik van zonne-energie en we installeerden een geothermische warmtepomp voor koeling en airconditioning. Zo zijn we bijna volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Het is voor ons belangrijk dat we de impact op het milieu tot een minimum beperken. Beter nog: we willen een positieve impact hebben op de omgeving. Wat we nemen van de natuur, willen we zoveel mogelijk teruggeven. Daarom creëerden we in totaal 400 m2 groen op de verschillende etages, met meer dan 12.000 planten en kleine struiken. En op onze dakterrassen vind je zelfs bomen terug! Zo tonen we meteen onze knowhow van groendaken.

Ten slotte ontwierpen we ook een ingenieus systeem voor waterretentie, om het waterbeheer te optimaliseren. Via ons blauw dak vangen we liters regenwater op voor huishoudelijk gebruik. Bovendien geven we de biodiversiteit in de omgeving een boost, omdat de flora en fauna zich in gunstige omstandigheden kunnen ontwikkelen. 

Impact op mens en omgeving

Naast ecologie is ook welzijn op het werk een belangrijke pijler van Soprema. Daarbij draait het allemaal om open communicatie, wederzijds vertrouwen, waardering en voldoende opleidingsmogelijkheden.  Maar ook om een kantoor waar werknemers graag vertoeven. Daarom maakten we van Le Grand Charles een warme, inspirerende en dynamische werkplek.

De Soprema-collega’s kunnen even ontspannen op de kantoorterrassen of lekker gaan eten in het restaurant op ons terrein. Voor wie het wat actiever mag, is er 400 m2 sportruimte voorzien van padelterreinen, een voetbalveld, een squashbaan en een fitnesszaal. 

De Soprema-mammoet: een knipoog naar het verleden

Onze meest opvallende collega is sowieso de 10.000 jaar oude Soprema-mammoet, die ook Le Grand Charles heet. CEO Pierre-Étienne Bindschedler wist een van de grootste en meest intacte wolharige mammoetskeletten in handen te krijgen, om zijn overgrootvader Charles Geisen te eren. Het skelet is 3,40 meter hoog, weegt in totaal 500 kilogram en heeft slagtanden van elk zo’n 2,75 meter.

 

Je vindt de imposante mammoet in de inkomhal van ons kantoor aan de Port du Rhin. Voor hij daar terechtkwam, maakte onze Grote Vriendelijke Reus uit de ijstijd zich al op andere manieren nuttig. Jacques Rival creëerde bijvoorbeeld de ‘Flying Mammuthus’, een kunstinstallatie die meer dan 300.000 bezoekers wist te verbazen. Rivals werk paste bij ‘The Magnificent Industry’, een evenement om de artistieke en de industriële sector te promoten en de Elzas in de kijker te zetten.

Soprema helpt je graag

Geïnspireerd door Le Grand Charles? Neem gerust contact met ons op voor professioneel advies. Onze experts staan dagelijks voor je klaar in onze vijftien verkoopvestigingen verspreid over het land – en helpen je graag!