
Brandveilig werken op daken conform NEN 6050 is al sinds 2009 verplicht. Maar wat is NEN 6050? In de NEN 6050 staan alle eisen waaraan moet worden voldaan wanneer er wordt gewerkt met open vuur op daken. De NEN 6050 geldt voor nieuwbouw, renovatie en het onderhoud van daken. Door volgens de NEN 6050 te werken, wordt het risico op brand geminimaliseerd.
Brandveilig werken volgens NEN 6050 begint al bij het ontwerp
Risico’s op brand moeten bij het ontwerp van het dak al in kaart worden gebracht. Op basis van deze risico’s kan dan namelijk direct het juiste materiaal en systeem worden gekozen, zodat in de uitvoering brandveilig kan worden gewerkt. Met open vuur op daken kan er namelijk nog steeds veilig een bitumen dakbedekking worden geplaatst. De brander mag dus gewoon op het dak blijven, als er maar aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.
De verplichting om brandveilig te werken is bij iedereen bekend; gelukkig wordt hier ook in het offertestadium en in de werkvoorbereiding rekening mee gehouden!
Peter Miltenburg, technisch manager SOPREMA
Het verschil tussen NEN 6063 en 6050
De NEN 6063 bepaalt en klasseert hoe gevaarlijk een dak is bij blootstelling aan vliegvuur en beperkte warmtestralingsintensiteit. In het Bouwbesluit staat dat dakbedekkingsystemen brandveilig moeten zijn en hierbij wordt gerefereerd aan NEN 6063. Brandveilige dakbedekkingsystemen die KOMO-gecertificeerd zijn voldoen meestal aan deze normen. NEN 6063 heeft dus betrekking op de brandveiligheid van dakbedekkingssystemen en NEN 6050 beschrijft de brandveilige applicatie van dakbedekkingsmaterialen.
Brandveilig werken op het dak - waarom NEN 6050?
Waar het dak aansluit op bouwdelen en waar het dak is doorbroken, is het risico op brand het grootst. De eisen die in het Bouwbesluit zijn opgesteld, zorgen voor een brandveilig ontwerp en een brandveilige uitvoering. Zo moeten alle dakranden en afvoeren worden afgeschermd, zonder gebruik van open vuur. Dit geldt ook voor opgaand werk, waar in een gebied van minimaal 750 mm geen open vuur mag worden gebruikt.
Brandveilige dakbedekkingssystemen bij Soprema:
Soprema heeft verschillende dakbedekkingen in haar assortiment die brandveilig kunnen worden verwerkt volgens de NEN-richtlijnen:
1. Alsan – Vloeibare dakbedekking
De vloeibare waterdichting van Alsan is uitermate geschikt om dakdetails zoals dakranden, opstanden en afvoeren brandveilig en waterdicht in te werken en af te dichten. Brandveilig werken met Alsan kan doordat de kunstharsen koud verwerkt worden. Hierdoor voldoet Alsan aan de NEN 6050 en is de vloeibare waterdichting zowel toepasbaar in nieuwbouw- als bij renovatieprojecten.
2. EPDM FR - Kunststof folie/rubber
Royal EPDM is een flexibele kunststof dakbedekking die vliegvuurbestendig is (FR) en meestal uit één groot membraan bestaat. Royal EPDM is op elke gewenste maat te bestellen en het dak is hierdoor bijna direct waterdicht. Onze EPDM kan volledig verkleefd worden op ondergronden als (gas)beton, hout, bitumineuze dakbedekking en op bijna alle typen isolatie. Tevens is EPDM de ideale ondergrond voor verschillende groendaksystemen. Er zijn diverse lijmtypen om het product te verkleven. Open vuur is binnen dit systeem niet nodig, waardoor brandveilig werken op het dak mogelijk is.
3. FLAGON PVC en TPO - Kunststof dakbedekking
De PVC- en Flagon TPO-dakbanen hebben een voortreffelijke lasbaarheid. Voor beide is geen open vuur nodig, maar middels hete lucht worden de dakbanen aan elkaar verbonden. De Flagon TPO van Soprema is, in tegenstelling tot andere merken, een stuk soepeler.
We hebben altijd een grote hoeveelheid kunststof dakbedekking op voorraad, in verschillende diktes en kleuren en met alle bijpassende toebehoren. Flagon TPO kan losliggend geballast, gedeeltelijk- en volledig verkleefd en mechanisch bevestigd worden. PVC daarentegen wordt gekleefd, geballast of mechanisch bevestigd.
4. Zelfklevende bitumen dakbanen: Royalstick Edge & Base ZK
De combinatie van Royalstick Base ZK met Royalstick Edge ZK maakt het mogelijk om in de rand- en gevelzone tweelaags brandveilig te detailleren. De ondergrond wordt allereerst voorzien van Royal ZK Primer. Hier wordt de Base ZK op aangebracht en vervolgens de Royalstick Edge. Het is ook mogelijk om op de Base ZK de tweede randstrook te branden. In de gevelzone kan de Royalstick Edge eventueel eenlaags worden aangebracht.
Om overlappen en aansluiting op het dak vlak te maken, kunnen de randstroken gelast worden met hete lucht. Daar waar NEN 6050 het toelaat, kan deze zelfklevende bitumen dakbedekking zelfs gebrand worden.
5. Verkleefde bitumen dakbedekking - Royalflex SBS dakbanen
Wanneer er op bestaande bitumen dakbedekking een nieuwe laag wordt aangebracht en de stormvastheid van het bestaande systeem in orde is, is het verkleven van de Royalflex SBS dakbanen een goede oplossing. Royalflex SBS-dakbanen zijn aan de onderzijde voorzien van een macro-perfo-folie, waardoor deze dakbanen zowel met de brander te verwerken zijn, maar ook koud verkleefd kunnen worden. Deze dakbedekking kan zowel in een eenlaagse als tweelaagse daksysteem worden toegepast. In combinatie met Sopracolle Liquid Plus kan deze koud worden verkleefd op bestaande APP dakbedekking en de SBS-dakbedekking met leislag. Er hoeft niet gebrand te worden: de overlappen worden gelast met hete lucht.