Brandveilig werken conform NEN 6050 en 6063

Brandveilig werken op daken conform NEN 6050, is al sinds 2009 verplicht. In de NEN 6050 staan alle eisen waaraan moet worden voldaan, wanneer er wordt gewerkt met open vuur op daken. De NEN 6050 geldt voor nieuwbouw, renovatie en het onderhoud van daken. Door volgens de NEN 6050 te werken, wordt het risico op brand geminimaliseerd.

 

Brandveilig werken begint al bij het ontwerp

Risico’s op brand moeten bij het ontwerp van het dak al in kaart worden gebracht. Op basis van de mogelijke risico’s, kan het juiste materiaal en systeem worden gekozen. Ook met open vuur kan er namelijk gewoon veilig een bitumen dakbedekking worden geplaatst. Dat betekent dat de brander gewoon mag blijven.

 

peter miltenburg "De verplichting om brandveilig te werken is bij iedereen bekend; gelukkig wordt hier ook in het offertestadium en in de werkvoorbereiding rekening mee gehouden!"

Peter Miltenburg, technisch manager SOPREMA

 

 

 

Het verschil tussen NEN 6063 en 6050?

De NEN 6063 bepaalt en klasseert hoe gevaarlijk een dak is bij blootstelling aan vliegvuur en beperkte warmtestralingsintensiteit. In het Bouwbesluit staat dat dakbedekkingsystemen brandveilig moeten zijn en refereert hierbij aan NEN 6063. Dakbedekkingsystemen die KOMO-gecertificeerd zijn voldoen aan deze normen. NEN 6063 heeft dus betrekking op de brandveiligheid van dakbedekkingssystemen en NEN 6050 beschrijft de brandveilige applicatie van dakbedekkingsmaterialen.

 

Brandveilig werken op het dak

Waar het dak aansluit op bouwdelen en waar het dak is doorbroken, is het risico op brand het grootst. De eisen die in het Bouwbesluit zijn opgesteld, zorgen voor een brandveilig ontwerp en een brandveilige uitvoering. Zo moeten alle dakranden en afvoeren worden afgeschermd, zonder gebruik van open vuur. Dit geldt ook voor opgaand werk, waar in een gebied van minimaal 750 mm geen open vuur mag worden gebruikt.

 

Brandveilige dakbedekkingssystemen zijn:

SOPREMA heeft verschillende dakbedekkingen in haar assortiment die brandveilig kunnen worden verwerkt volgens de NEN richtlijnen:

 

1. PVC en FLAGON TPO - Kunststof dakbedekking

De PVC en Flagon TPO dakbanen hebben een voortreffelijke lasbaarheid. Voor beide is geen open vuur nodig, maar middels hete lucht worden de dakbanen aan elkaar verbonden. De Flagon TPO van SOPREMA is, in tegenstelling tot andere merken, een stuk soepeler. We hebben altijd een grote hoeveelheid op voorraad, in verschillende diktes en kleuren en met alle bijpassende toebehoren. Flagon TPO kan losliggend geballast, gedeeltelijk- en volledig verkleefd en mechanisch bevestigd worden. PVC daarentegen wordt niet gekleefd, alleen geballast of mechanisch bevestigd.

 

flagon tpo

 

2. EPDM FR - Kunststof folie/rubber

Royal EPDM is een flexibele kunststof dakbedekking die vliegvuurbestendig is (FR) en meestal uit één groot membraan bestaat. Royal EPDM is op elke gewenste maat te bestellen en het dak is hierdoor bijna direct waterdicht. Onze EPDM kan volledig verkleefd worden op ondergronden als (gas)beton, hout, bitumineuze dakbedekking en op bijna alle typen isolatie. Tevens is EPDM de ideale ondergrond voor verschillende groendaksystemen. Er zijn verschillende lijmtypen om te verkleven. Tot slot wordt er met de Multi Seal een lijm - kit verbinding gemaakt. Open vuur is binnen dit systeem niet nodig.

 

3. Zelfklevende bitumen dakbedekking - Royalstick Edge & Base ZK

De combinatie van Royalstick Base ZK met Royalstick Edge ZK maakt het mogelijk om in de rand- en gevelzone tweelaags brandveilig te detailleren. Door de eerste randstrook, de Royalstick Base ZK, te voorzien van de hechtlaag Royal ZK Primer, kan de Royalstick Edge ZK in de gevelzone snel en efficiënt verkleefd worden op de ondergrond. Om overlappen en aansluiting op het dakvlak te maken, kunnende randstroken gelast worden met hetelucht. Daar waar NEN 6050 het toelaat, kan zelfs gebrand worden.

 

dakwerken

 

4. Koud verkleefde bitumen dakbedekking - Royalflex SBS dakbanen

Wanneer er op bestaande bitumen dakbedekking een nieuwe laag wordt aangebracht en de stormvastheid van het bestaande systeem in orde is, is het verkleven van de Royalflex SBS dakbanen een goede oplossing. Royalflex SBS dakbanen zijn aan de onderzijde voorzien van een macro-perfo folie, waardoor deze dakbanen zowel met de brander te verwerken zijn, maar ook koud verkleefd kunnen worden. Deze dakbedekking kan zowel in een eenlaagse als tweelaagse daksysteem worden toegepast. In combinatie met Sopracolle Liquid Plus kan deze koud worden verkleefd op bestaande APP dakbedekking en de SBS dakbedekking met leislag. Er hoeft niet gebrand te worden: de overlappen worden gelast met hete lucht. 

 

dakwerker

 

 

 

chris van der meijdenVeel bedrijven hebben de NEN 6050 norm inmiddels als een bijbehorende eis. Als je de NEN helemaal volgt, is de kans op brand nihil."

Chris van der Meijden – Technisch directeur BDA Groep

 

 

 

Ook stappen maken op het gebied van veilig werken en ongelukken voorkomen?

Neem dan contact met ons op voor advies of kom langs op een van onze 15 vestigingen. Onze experts helpen en adviseren u graag!

← Vorige Volgende →