Gebouwen en natuur worden één dankzij biomimetica

Op het eerste gezicht staat de bouwsector mijlenver van moeder natuur. Bakstenen en beton domineren bomen en ander groen. Toch schenken veel bouwbedrijven gelukkig steeds meer aandacht aan het milieu. Sterker nog: de synergie tussen gebouwen, flora en fauna is niet langer een toekomstdroom. Daktuinen, een prachtig voorbeeld van biomimetica, zijn daar het mooiste bewijs van.

 

Daktuinen: een mooie vorm van biomimetica

Biomimetica, een principe waarbij de mens de natuur imiteert, wint aan populariteit bij architecten. Geen wonder dat daktuinen steeds vaker voorkomen, zelfs in sterk verstedelijkte gebieden. Want juist dáár is van biodiversiteit weinig sprake en zijn dit soort daken dus broodnodig. Met de juiste mix van sedum, bloemen en planten vormen ze de ideale habitat voor insecten. En dat is een goede zaak, aangezien bloemzoekende beestjes zoals honingbijen een belangrijke schakel in onze voedselketen vormen. Hun populatie daalde de afgelopen dertig jaar afschrikbarend met maar liefst 80%. De bouwsector kan helpen die negatieve evolutie – met de nodige inspanningen – een halt toe te roepen.

 

SOPREMA en de natuur

Ook SOPREMA doet haar best om de biodiversiteit te stimuleren. Naast ons uitgebreide assortiment van dakbedekkingsmaterialen voor daktuinen, onderzoeken we hoe onze producten en oplossingen nóg beter kunnen passen bij het biomimetische principe. Zo werken we de komende jaren aan de ideale samenstelling van kwalitatief hoogwaardige, wortelwerende toplagen voor biodiverse groendaken die de fauna en flora verrijken. Ook ons PAVATEX-gamma, onze natuurlijke houtvezelisolatie, is bewijs van onze groene ambities. U merkt het: bij SOPREMA maken we dankbaar gebruik van wat de natuur ons geeft en leert, en willen we vooral iets teruggeven.

Lees meer over onze impact op mens en milieu of neem contact met ons op voor meer informatie over groendaken en andere ecologische bouwoplossingen.

 

gebouwen bionimetica

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje