Functie en noodzaak van een vlies in vloeibare waterdichting

Een vlies in uw vloeibare waterdichting gebruiken, is altijd een goed idee. Dit zorgt er namelijk voor dat – mits goed aangebracht – de optimale sterkte van het waterdichtingssysteem behouden blijft. Naast het versterken van uw waterdichtingssysteem heeft het toevoegen van een vlies in vloeibare waterdichting nog diverse andere voordelen. In dit artikel zetten wij de functie en voordelen van een vlies in vloeibare waterdichting voor u op een rijtje en leggen we uit hoe u deze het beste aan kunt brengen.

De functie van een vlies in vloeibare waterdichting

Wanneer u aan de richtlijnen voldoet bij het aanbrengen van vloeibare waterdichting – denk hierbij aan de juiste temperaturen, verschillende primers, voorbewerking – zal uw vloeibare waterdichting meer dan 25 jaar (aantoonbaar volgens ETA 005-certificering) meegaan. Om optimale kwaliteit te kunnen leveren, heeft u voor zo goed als alle toepassingen van vloeibare waterdichting een vlies nodig. Een vlies in vloeibare waterdichting is dus cruciaal.

Daken en dakdetails, parkeerplaatsen, terrassen, balkons en galerijen: al deze ondergronden zijn gebaat bij een vlies in de waterdichting. Er zijn slechts enkele toepassingen die niet per se een vlies vereisen, maar dan moeten de producten die u voor de waterdichting gebruikt hier ook op aansluiten.

Het aanbrengen van een vlies in vloeibare waterdichting

Gaat u aan de slag op een metalen ondergrond of op TPO, ECB of EPDM? Dan brengt u eerst een primer aan. Alleen wanneer u dakdetails afdicht met Alsan Flashing Jardin heeft u veelal geen primer nodig, maar check vooraf altijd of deze compatibel is met de ondergrond waarop u werkt.

Boven op de primer komt de eerste kunstharslaag, bijvoorbeeld eentje op basis van PMMA of PU. Op de natte harslaag brengt u dan het vlies aan. Zorg dat u het vlies goed aandrukt om luchtinsluiting te voorkomen. Een overlap van minstens vijf centimeter tussen de verschillende stukken vlies zorgt voor een optimale waterdichting. Ten slotte brengt u nog een laag vloeibare waterdichting aan boven op het vlies. Er mogen na het aanbrengen van de tweede laag hars geen ‘kale’ plekken meer zijn op het vlies: alles moet netjes bedekt zijn.

De voordelen van een vlies in vloeibare waterdichting

Het belangrijkste voordeel van een vlies in vloeibare waterdichting is de optimale sterkte van het systeem: het vlies werkt verstevigend en scheuroverbruggend. Daarnaast is het gemakkelijk op het zicht te controleren of u voldoende hars heeft aangebracht boven op het vlies, want kale plekken vallen meteen op.

De vliezen van Alsan (zie afbeelding) zijn op verschillende breedtes leverbaar: vanaf tien centimeter breed tot 50 meter lang. Hoewel het vlies een extra laag nodig heeft en de afwerking dus een tikkeltje langer duurt, zijn onze klanten tevreden over het degelijke eindresultaat. Dankzij de kwalitatieve afwerking vermijdt u scheurtjes of te snelle slijtage, wat u op de lange termijn dus geld bespaart. Een vloeibare afdichting mét vlies is dus ook een duurzame keuze.

Kosteloos advies bij Soprema

Bij Soprema krijgt u altijd vrijblijvend en kosteloos advies. Daarnaast verzorgen wij ook trainingen en cursussen, zodat u binnen no time zelf expert bent in het aanbrengen van vloeibare waterdichting. Meer weten? Schroom niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag!