Creëer extra leefruimte op uw dak: kies voor een groendak

We wonen op steeds kleinere oppervlaktes en ruimte is dan ook een gewild goed. Vooral in steden dromen mensen vaak van een stadstuin om even te ontsnappen aan de drukte. Een groendak is dan een ideale oplossing. U kunt tuinieren en genieten van de natuur met een uitzicht. Maar daar houdt het niet op: wanneer u van uw dak een extra leefruimte maakt, profiteert u van nog veel meer voordelen. Ontdek het genot van een groendak!

Een intensief groendak als extra ruimte

Wanneer u van uw groendak een daktuin wil maken, kunt u het beste kiezen voor een intensief type. Dit soort dak kan worden bedekt met struiken, grassen, bomen of een moestuin. Een intensief groendak vraagt net zoals een tuin wel om wat onderhoud, maar in ruil krijgt u een aangename, groene plek midden in de stad. Het is zeer belangrijk dat uw dakconstructie sterk genoeg is, zodat het dak het gewicht van de vegetatie en andere belasting kan dragen. Uw dak moet daarom zo’n 200 tot 1.000 kilogram per vierkante meter aankunnen, afhankelijk van het gekozen type groendak.

Een groendak zorgt voor warmte- én geluidsisolatie

Een groendak beschermt uw woning tegen hitte tijdens de zomer en zorgt dat u minder hoeft te verwarmen tijdens de winter. U gaat uw energieverbruik dan ook zien dalen. Ook storende omgevingsgeluiden worden sterk verminderd dankzij de geluidswerende eigenschappen van deze daksoort.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje

leefruimte groendak terrasleefruimte groendak terras

Geen overbelasting van de riolering

Afhankelijk van het groendaksysteem dat u kiest, neemt bij hevige regenval de begroeiing een groot deel van het regenwater op. Daardoor stroomt er minder water door uw regengoten en raakt uw riolering dus niet overbelast. Een groendak is dus een goede oplossing tegen wateroverlast.

Geniet van een luchtzuiverende werking

De planten op uw dak filteren het fijnstof en zorgen zo voor een verminderde CO2-uitstoot. Met een groendak verbetert u dus de luchtkwaliteit. Bovendien filteren de planten ook nog eens de UV-straling op uw dak, waardoor uw dakbedekking een stuk langer meegaat!

Wilt u ook een groendak laten plaatsen? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u alles over de geschikte dakbedekking.