Circulair bouwen met reclaimed hout

“Slopen is het delven van nieuwe grondstoffen”, stelt directeur Arie van Liempd bij de officiële presentatie van het dakraam op het terrein van het bedrijf uit Sint-Oedenrode, medio september. “Dat doen we al 30 jaar. Bij elk project maken we een inventarisatie van de materialen die we hoogwaardig kunnen hergebruiken. Om te laten zien dat het kan.”

 

Circulair bouwen doe je samen

Het gebruik van 'reclaimed' hout past in de filosofie van circulair bouwen. Fabrikanten van bouwmaterialen springen hierop in en zoeken naar mogelijkheden om bij te dragen aan deze ontwikkeling. “Circulair bouwen kan geen enkele partij alleen. Wat mij betreft gaat deze productinnovatie echt over samenwerken”, zegt Ronald Bal, Business Process Manager bij Velux, tijdens de presentatie. Fabrikant Velux produceerde de ramen van vurenhout en SOPREMA verzorgde de complete distributie voor Meulendijks Dakwerken bij dit project. 

 

"Er zit geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid. Alleen dat er 30% nieuwe grondstoffen wordt bespaard. Barthel van Dinther, commercieel manager A. van Liempd"

 

 

circulair bouwen

 

Goede distributie essentieel

SOPREMA heeft de ruim 90 dakramen en bijbehorende gootstukken in drie zendingen geleverd aan Meulendijks Dakwerken. “Wij zijn bij dit project betrokken omdat Velux en onze klanten ons onder meer kennen als een goede distributiepartner”, zegt Manon van de Water, inkoper Benelux bij SOPREMA. “Ook hadden wij dit werk al in opdracht. Aanvankelijk zouden er reguliere Velux ramen geplaatst worden, maar gezien de omvang van het project is er in goed overleg met de betrokken partijen besloten om dit project om te zetten naar de dakramen van reclaimed hout. Zoals de klanten van SOPREMA gewend zijn, hebben wij ook hierin onze klant Meulendijks optimaal kunnen ondersteunen.”

 

"Elke woning bevat ongeveer een kuub hout, veelal verwerkt in de dak- en vloerconstructie. Bijna alles kan worden hergebruikt. Arie van Liempd, directeur A. van Liempd"

 

Optimale afstemming voor levering

"Goed overleg tussen Velux en SOPREMA was noodzakelijk voor een optimale afstemming van de levering.  Zodra de eerste batch ramen was geproduceerd – dit is gebeurd in Denemarken – zijn ze vervoerd naar het distributiecentrum van in Wijchen. “Dat was afgelopen zomer. Vervolgens zijn ze door ons in overleg met Meulendijks Dakwerken op het juiste moment geleverd op hun bedrijfslocatie in Heeze.”

 

 

hout

 

 

Hout van ongekende kwaliteit

“De houtexperts van Velux in Denemarken gaven aan dat ze hout van deze kwaliteit al zeker 20 jaar niet meer in handen hebben gehad. Dus die divisie was snel om”, zegt Barthel van Dinther, commercieel manager bij A. van Liempd. Er zit geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster in vergelijking met een standaard tuimelvenster. Behalve dat er 30% nieuwe grondstoffen wordt bespaard." 

 

Per woning een kuub hout hergebruikt

Van Liempd sloopt op jaarbasis zo’n 500 woningen. Elke woning bevat ongeveer een kuub hout, veelal verwerkt in de dak- en vloerconstructie. “Onze mensen zijn getraind om die balken er heel uit te halen. Ze kunnen nagenoeg allemaal worden hergebruikt.”

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project of over het hergebruik van materialen bij uw project? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of kom langs op een van onze vestigingen.

← Vorige Volgende →