Brandveilig werken in vochtige omstandigheden? Alsan Epox 034!

 

 

Brandveilig werken volgens NEN 6050.

 

Je ontkomt er niet aan. Door het ontstaan van deze norm zijn er in de wereld van waterdichting en isolatie veel producten ontwikkeld om brandveilig te kunnen werken, zoals primers en zelfklevende randstroken. Maar wat als je te maken hebt met koude en vochtige omstandigheden? Dan zijn deze primers en zelfklevende randstroken vaak niet toereikend. 

 

Soprema Nederland komt met dé oplossing. Met trots introduceren wij ons nieuwe en innovatieve product Alsan Epox 034: een brandveilige oplossing die toegepast kan worden op vochtige ondergronden én zorgt voor een zeer sterke en blijvende hechting. Dus: ben jij dakdekker en wil je ook in vochtige omstandigheden door kunnen werken? Doe dit dan geheel volgens alle normen en dus brandveilig met Alsan Epox 034!

Wat is Alsan Epox 034?

 

Alsan Epox 034 is een universeel toepasbare epoxylijm of harslijm die bestaat uit twee componenten. De lijm ontstaat wanneer je de epoxyhars mengt met een verharder. Het samenvoegen van deze twee componenten zorgt voor een chemische reactie die voor de verharding van de epoxy zorgt.

 

Zowel de epoxyhars als verharder zijn apart verkrijgbaar in blikken en dienen voor gebruik gemengd worden. Voor de beste hechting, meng je de twee producten in een verhouding van 2:1.

Epoxylijm bij Soprema Nederland:
het ontstaan van Alsan Epox 034

Primers en zelfklevende randstroken zorgen er al jaren voor dat dakdekkers brandveilig kunnen werken op het dak. In Nederland hebben we echter vaak te maken met nat weer, waardoor detailleringen op het dak te nat zijn voor het aanbrengen van deze brandveilige en zelfklevende randstroken. In dit soort situaties grijpen dakdekkers vaak toch even naar de brander, terwijl dit niet mag én niet veilig is.

 

Om deze reden heeft Soprema Nederland diverse systemen bedacht die een oplossing bieden. Vliegensvlug én brandveilig. Alsan Epox 034 is een van die innovatieve, brandveilige oplossingen. Uitermate geschikt voor het waterdicht maken en afdichten van opstanden. Het product wordt tevens toegepast om bouwvoegen, dilatatievoegen, aansluitvoegen en scheuren waterdicht in te werken, vaak in combinatie met zelfklevende bitumineuze onderlagen en afdichtingstape.

Alle voordelen van Alsan Epox 034 op een rijtje

Het grootste voordeel van Alsan Epox 034 is dat het product gebruikt kan worden in vochtige omstandigheden. Door de diverse toepassingen en sterke hechtingseigenschappen is de epoxylijm Alsan Epox 034 een gewild product. We hebben alle voordelen van de tweecomponenten epoxylijm voor je op een rijtje gezet. De vele voordelen van Alsan Epox 034 zijn: 

 

⇒   Zeer goede schuif-/hechtsterkte

⇒   Ook geschikt voor vochtige ondergronden

⇒   Thixotroop

⇒   Hoge mechanische sterkte

⇒   Hoge slijtvastheid en slagvastheid

 

⇒   Gemakkelijk te verwerken

⇒   Gemakkelijk te mengen

⇒   Bevat geen oplossingsmiddelen

⇒   Geschikt voor talrijke doeleinden

⇒   Fysiologisch onschadelijk na uitharding
       (tot wel twee keer zo sterk als beton)

Hoe kun je Alsan 034 epoxylijm het best toepassen? 

Alsan Epox 034 epoxylijm is heel eenvoudig aan te brengen. Wel zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden tijdens het toepassen van Alsan Epox 034. Wanneer je onze simpele stappen volgt, ben je verzekerd van een goede, permanente verbinding van je epoxylijm. 

1. Ondergrond voorbereiden

Alsan Epox 034 kan gebruikt worden op vochtige ondergronden van minstens 8 graden Celsius tot maximaal 30 graden Celsius. Er mag geen sprake zijn van waterplasvorming, maar je hoeft niet meer te wachten totdat de ondergrond door en door droog is: gewoon even schoon- en droogvegen en de Alsan Epox 034 kan al aangebracht worden. 

2. De twee componenten mixen

Meng mechanisch het Alsan Epox 034 component A en B apart van elkaar. Voeg dan component A en B samen in de juist mengverhouding (2:1) en meng mechanisch in een aparte schone mengemmer. Doe dit met een geschikte roerstaaf. Wanneer het product een homogene kleur heeft, is het gebruiksklaar.

Let op: waar de ondergrond- en omgevingstemperaturen tussen de 8 °C en 30 °C moeten zijn, moet de Alsan Epox 034 bij verwerking ten minste 15 °C zijn en maximaal 25 °C. 

Meng alleen de hoeveelheid materiaal dat binnen de levensduur van de pot kan worden aangebracht.* Verdeel de inhoud onmiddellijk over het oppervlak.

* ‘Levensduur’ mengsel

10 °C  ca. 90 minuten 
20 °C  ca. 60 minuten 
30 °C  ca. 30 minuten 

 

3. De epoxylijm aanbrengen 

Breng de epoxylijm gelijkmatig aan met een getande kam, vlakspaan of pleistertroffel in de gewenste laagdikte en doe dit totdat er overal een dunne dekkende laag aanwezig is. Haal vervolgens de beschermfolie van de Unicoat ZK CL af en plaats deze in de natte Alsan Epox 034. Druk de rol aan met een vlakspaan of roller zodat overal contact is met de Alsan Epox 034 en er geen lucht meer onder zit.  

Let op: direct na het aanbrengen van de epoxylijm is deze al niet of nauwelijks los te krijgen. Het is dus belangrijk dat je de lijm in één keer goed aanbrengt.

 

4. Droogtijd epoxylijm

Alsan Epox 034 moet ongeveer 12 uur uitharden. Na 12 uur is het geheel klaar en kan de Varyflex ZK toplaag aangebracht worden. Gebruik een föhn om de overlappen aan elkaar te verbinden. Verwijder de folie en kleef vast. Het systeem is nu helemaal klaar.

 

Is de epoxylijm niet goed aangebracht en te snel droog? Epoxylijm verwijderen kan door deze (mechanisch) te schuren of door middel van een epoxylijmverwijderaar.Alsan Epox 034 van Soprema

Wil jij ook brandveilig werken in vochtige omstandigheden door middel van de oersterke epoxylijm Alsan Epox 034? Je bestelt het product eenvoudig in onze webshop of in één van onze 15 vestigingen in heel Nederland. 

Advies of meer informatie nodig over de Alsan-producten van Soprema Nederland en/of de toepassingen ervan? Neem dan gerust contact op met een van onze Alsan-experts. Wij helpen je graag!

Lees meer over brandveilig werken

Bekijk andere artikelen over brandveilig werken