BIM: dé digitale toekomst voor de complete bouwbranche

Bouwwerk Informatie Model, ook wel bekend onder de Engelse term Building Information Model en kortweg BIM, staat voor digitaal samenwerken in de bouwbranche. Al uw bouwwerkinformatie digitaal opgeslagen en onderling uit te wisselen tussen opdrachtgever, architect, adviseur, aannemer, installateur, voorschrijver en dakdekker.

Het gebruik van BIM is het afgelopen decennium flink gestegen. Volgens de laatste cijfers van een onderzoek van USP-marketing is Nederland daarin een echte koploper: maar liefst 70% van de Nederlandse installateurs is bekend met BIM. Onder de kleinere aannemers is de bekendheid van BIM met 50% een tegenvaller. Bovendien gebruikt slechts 10% van de kleine installateurs BIM. En dat is zonde, want dit bouwwerkinformatiemodel is dé digitale toekomst voor de complete bouwbranche.

Wat is BIM?

BIM is gebaseerd op software waarin alle informatie over de benodigde materialen en hoeveelheden voor een bouwwerk worden verzameld. Het is een digitale versie van de papieren bouwmodellen, plannen en bestekteksten. BIM is gericht op een goede samenwerking tussen de verschillende partners door de informatie-uitwisseling te optimaliseren.

De voordelen van BIM

Digitale bouwwerkinformatie voor iedereen: u kunt zich voorstellen dat dit echt ontzettend veel voordelen met zich meebrengt. Wij hebben een selectie van enkele grote voordelen van BIM voor u op een rijtje gezet:

  • Alle informatie staat gecentraliseerd en is makkelijk opvraagbaar
  • Een aanpassing, hoe klein dan ook, wordt meteen op alle modellen en in alle documentatie doorgevoerd, waardoor de kans op fouten drastisch afneemt.
  • Leveranciers zoals Soprema kunnen een nog betere dienstverlening bieden door BIM-modellen aan te leveren, die op termijn de bestekteksten kunnen vervangen.
  • Eventuele fouten in de modellen zijn snel opgespoord en gemakkelijk rechtgezet in het computermodel – en niet pas op de bouwplaats.
  • Het wordt makkelijker om de oplevertijd goed in te schatten en stelt aannemers dus in staat om efficiënter en sneller te werken.
  • Er is een gestroomlijnde communicatie tussen de verschillende partners. Dankzij BIM is er geen kennisverlies meer wanneer elke keer een nieuwe partner de plannen raadpleegt: alle kennis en ervaring blijft op dezelfde plek beschikbaar. 
  • BIM vergemakkelijkt duurzaam ondernemen: geen papierwinkel meer en dankzij BIM kan er beter, sneller, efficiënter, en economisch voordeliger worden gebouwd.

 

Soprema, Vekudak en BIM: voor het beste eindresultaat

Soprema is de specialist op het gebied van daken. Daarbij geloven wij in de kracht van samenwerken voor duurzaam bouwen. Door samen te werken worden expertises gebundeld, waardoor de klant het beste eindresultaat krijgt. Daarom is Soprema lid van brancheorganisatie Vekudak.

Vekudak is een branchevereniging van fabrikanten van PVC-dakbedekkingen die hun gemeenschappelijke belangen behartigt en zorgt voor een positief imago. Vekudak heeft nu gemeenschappelijk BIM-objecten ontwikkeld in de toepassing, met daaraan de bijbehorende bestekteksten, filmpjes en 3D-modellen. Deze kunnen zowel apart als in één pakket gratis gedownload worden. Bedoeling is vooral om de drempel te verlagen voor architecten en voorschrijvers die nog niet zo vertrouwd zijn met kunststof dakbedekkingen. Dankzij de handige BIM-modellen is alle informatie ook voor hen inzichtelijk en overzichtelijk, waardoor zij hierin zoveel mogelijk ontzorgd worden.

Een snelle samenwerking dankzij BIM

Door gebruik te maken van BIM kunnen alle toegepaste producten tot in het kleinste detail nauwkeurig bekeken worden. Via filmpjes en 3D-modellen worden alle stappen naar het eindresultaat concreet en zichtbaar. Indien nodig kunnen aanpassingen snel en met slechts een paar muisklikken toegepast worden. Heen en weer bellen, mailen en overleggen met alle betrokken partijen wordt daarbij overbodig. Iedereen die zich bezighoudt met de bouw kan direct alle aanpassingen inzien via het Bouwwerk Informatie Model. Via de Vekudak BIM bestekservice kunnen de gewenste materialen aangepast worden op het assortiment van Soprema. De bestekservice is gratis te downloaden per systeem of in één keer. 

Soprema helpt u graag

Heeft u nog vragen over onze BIM-modellen of bent u op zoek naar advies voor uw bouwproject? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Zij helpen u graag verder.

Recente blog berichten