Wereldberoemde daken en dakbedekking

Koper is een van 's werelds meest duurzame soorten dakbedekking. Koper is een natuurlijk materiaal dat al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt om gebouwen tegen de weersinvloeden te beschermen. Daardoor hebben veel beroemde gebouwen een koperen dak – en het mooie materiaal draagt flink bij aan de esthetische waarde van het bouwwerk. Laat u inspireren door de meest beroemde daken en dakbedekking ter wereld!

 

Madame Tussauds in London

Jaren geleden was dit gebouw het London Planetarium, maar tegenwoordig kent iedereen het als Madame Tussauds. Elke dag staan duizenden bezoekers tot buiten het gebouw in de rij om de beroemde wassen beelden met eigen ogen te bekijken. Maar ook de bijzondere dakbedekking is het bewonderen waard. De groene koepel is een prachtig voorbeeld van het unieke patina dat alle koperen daken in de loop der jaren krijgen.

 

Madame Tusseaud London koperen dakbedekking | SOPREMA BV

 

Het groot Kremlinpaleis in Moskou

Zoals het hoort bij historische gebouwen met veel prestige – koper werd vroeger vaak gebruikt als dakbedekking voor gebouwen voor royalty en staatshoofden – heeft ook het Kremlin een koperen dak. De kenmerkende ‘uienkoepels’ die je in Moskou vaak tegenkomt, zijn eveneens vaak gemaakt van koper. Vanwege de luxueuze uitstraling is koper nu nog altijd een populair materiaal om gebouwen net dat beetje meer te geven, al gaat het nu vooral om koperen details dan volledige daken.

 

Kremlinpaleis Moscou koperen dakbedekking | SOPREMA BV

 

De Dom van Berlijn

Architecten gebruikten vroeger vaak koper om de koepels van grootse gebouwen extra te onderscheiden van de rest van het gebouw en om de aandacht te trekken. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds, maar dan gebruiken we koper vooral op kleinere schaal om bijzondere details extra te benadrukken.

 

De Dom in Berlijn koperen dakbedekking | SOPREMA BV

 

Het vrijheidsbeeld New York

Hoewel het strikt genomen geen dak is, is het vrijheidsbeeld wel een van de meest bekende voorbeelden van koperpatina in actie. Het beeld had oorspronkelijk een bruinrode kleur, maar tegenwoordig associëren we het Vrijheidsbeeld automatisch met zijn typische groene tint.

 

Vrijheidsbeeld New York koperen dak | SOPREMA BV

 

Het Millenium Centre in Cardiff

De gevelbekleding van dit opvallende gebouw lijkt op koper, maar eigenlijk gaat het hier om gekleurd roestvrij staal. Een bewuste keuze van de architect, die niet wilde dat het gebouw na verloop van tijd zou verkleuren. Zo ziet u maar dat alternatieven voor koper minstens even interessant kunnen zijn!

 

Millenium Centre koperen dak | SOPREMA BV

 

Nadelen van een koperen dak

Vanwege de hoge schrootwaarde is koper de laatste tijd regelmatig het doelwit van diefstal. Naast het risico op diefstal hebben koperen daken nog andere nadelen. Zo is een koperen dak best duur en draagt koper amper bij aan de akoestische isolatie – zeker belangrijk voor gebouwen met een open ontwerp. Bovendien is koper gevoelig voor temperatuurschommelingen. De ene dag krimpt het materiaal, de andere dag zet het uit.

 

Voordelen van koperen dakbedekking

Deze majestueuze gebouwen tonen allemaal koper op zijn best, en spreken zeker tot de verbeelding. Maar het zijn ook allemaal ongelooflijk dure bouwwerken, die onmogelijk waren te bouwen of te betalen zonder flinke staatsfinanciering. Daarom – en om het risico op diefstal te minimaliseren – kiezen architecten tegenwoordig voor alternatieve materialen die de energie-efficiëntie, het patina, de duurzaamheid en de esthetische waarde van koper uitstekend benaderen. Dakbedekking zoals FLAGON SR Copper bijvoorbeeld, een waterdichtingsmembraan dat lijkt op koper, maar gemaakt is van PVC. Het materiaal is UV-resistent, scheurt niet en is budgetvriendelijker. FLAGON SR Copper krijgt op termijn hetzelfde patina als koper en maakt zelfs de meest complexe (dak)vormen perfect waterdicht.

 

Meer informatie of vrijblijvend advies?

Neem contact op voor meer informatie via info@soprema.nl of bel +31 (0)515-533 000. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met één van onze specialisten.

Recente blog berichten