XPS is geëxtrudeerd polystyreen en is uiterst geschikt isolatiemateriaal. XPS-isolatieplaten zijn platen met gesloten cellen, bestaande uit miljoenen kleine cellen die door middel van lucht of gas worden samengeperst. In dit artikel behandelen we uitgebreid alle voor- en nadelen van XPS-isolatie: wanneer levert deze samenstelling juist voordeel op en wanneer kun je beter voor andere isolatie kiezen? Al je vragen over XPS-isolatie worden beantwoord. 

Alle voordelen van XPS-isolatie op een rijtje 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hebben wij alle voordelen van XPS-isolatieplaten voor je op een rijtje gezet: 

  1. XPS heeft een hoge druksterkte. De druksterkte van XPS ligt hoger dan die van andere materialen, zoals bijvoorbeeld EPS, waardoor dit isolatiemateriaal verschillende toepassingen heeft. Zo zijn de Sopra XPS 500 en Sopra XPS 700 extreem drukbestendig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor vloeren en parkeerdaken. 
  2. XPS is vochtbestendig. Door de gesloten celstructuur neemt het materiaal geen water op waardoor de isolatiewaarde van XPS behouden blijft. Hierdoor is XPS zo geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van funderingen en keldermuren – ook langs de buitenkant. Doordat het materiaal geen vocht opneemt, neemt het risico op schimmels ook aanmerkelijk af.
  3. XPS is licht en gemakkelijk te verwerken. XPS-platen zijn heel licht en daarom aangenaam om mee te werken. Dit komt doordat XPS-platen bestaan uit een celstructuur met lucht erin. Bovendien kunnen XPS-isolatieplaten eenvoudig op maat verzaagd worden zonder dat dit irritatie aan de huid of ogen veroorzaakt – wat bijvoorbeeld bij minerale wollen wel het geval is. XPS is daarbij eenvoudig en snel te plaatsen dankzij een tand- en groefsysteem: hiermee kun je de platen snel in elkaar klikken en dus makkelijk werken. Dit systeem verkleint bovendien het risico op koudebruggen. Sommige platen – vooral gebruikt in omkeerdaken – worden bevestigd met een sponningsysteem.
  1. XPS is heel duurzaam. XPS heeft een lange levensduur en is daarom een duurzaam isolatiemateriaal. Maar dat niet alleen. Het isolatiemateriaal is ook nog eens recyclebaar én duurzaam geproduceerd op onze eigen XPS-productiesite in Tongeren, België. 

Tijdens het productieproces van XPS hergebruiken we al het productie-afval (zerowastebeleid) en houden we onze CO2-uitstoot zo klein mogelijk. XPS is dan ook zeer geschikt voor aannemers en projectleiders die circulair willen bouwen. Er komen geen giftige of schadelijke stoffen vrij bij afbraak. Bovendien wordt XPS gemaakt van gerecyclede EPS uit bijvoorbeeld gebruikte visbakjes en verpakkingsmateriaal.

Alle nadelen van XPS-isolatie op een rijtje 

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Maar welke nadelen heeft XPS?

Zoals de meeste isolatiematerialen op basis van kunststofschuim is ook XPS brandbaar. XPS hoort thuis in brandklasse E en mag niet in een warm dak geplaatst worden. Daar kies je het best voor andere isolatiematerialen, zoals PIR en PUR.

Verder heb je van XPS een dikkere laag nodig dan van bijvoorbeeld PIR of PUR, omdat de lambda-waarde van XPS hoger ligt. Dat wil zeggen dat PIR en PUR nog iets beter isoleren dan XPS. Toch blijft XPS een uitstekende keuze voor de isolatie van je project.

XPS-isolatie kopen? 

Wil je XPS-isolatie kopen? Laat je bijstaan door onze experts. De experts van Soprema helpen je graag bij de inkoop van XPS-isolatieplaten door middel van advies op maat. Ben je op zoek naar andere isolatiematerialen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van isolatiematerialen