
Architecten voorzien graag esthetische details in hun ontwerpen: van dakkoepels over opstanden tot dakrandprofielen. Dakdetails vlamvrij afdichten vergt de nodige vakkennis en aandacht. Wanneer het waterdicht maken van dakdetails misgaat, ontstaan lekkages met insijpelend regenwater als gevolg. En dat wil je als dakdekker natuurlijk te allen tijde voorkomen. Om deze reden gaan we in dit artikel dieper in op de correcte werkwijze om dakdetails duurzaam af te dichten. We besteden daarbij extra aandacht aan onze vlamvrije oplossingen.
De pijnpunten van dakafwerking
Vaak moeten dakdekkers zelf op zoek naar een goede oplossing voor het afwerken van de dakdetails. Wanneer er later schade optreedt, zal vaak de dakdekker verantwoordelijk worden gehouden voor de problemen. Maar de cruciale zone voor een goede waterdichting van dakdetails is daar waar het werk van de ruwbouwaannemer en dakdekker samenkomen. Ook de architect speelt een niet te onderschatten rol: het ontwerp moet ook de uitvoeringsdetails voor dakkoepels of andere dakdetails als prioritair beschouwen.
Vlamvrij werken – drie types waterdichting voor dakdetails
Dakdetails kunnen afgedicht worden met vloeibare waterdichting, bitumen of synthetische waterdichting. Voor welk type waterdichting je ook kiest, dakdetails dienen vakbekwaam ingewerkt te worden voor een langdurige waterdichting.
Voor de (dak) randopstand kun je kiezen voor de zelfklevende dakbaan Unicoat ZK CL of Unicoat ZK. Deze combineer je met Elastocol 503-primer. Je brengt de primer aan op de ondergrond van de (dak)randopstand en bevestigt het zelfklevende membraan erop. Het membraan moet worden aangebracht van voorzijde (dak)randopstand tot minimaal 10cm in het dakvlak. Uiteraard vraagt elk type dakdetail om een specifieke aanpak, maar deze algemene regel biedt een goed houvast voor de afwerking.
Unicoat ZK of Unicoat ZK CL zijn geschikt voor schouwen, spuwers, dorpels, aansluitingen met de spouwmuur, dakranden, de aansluiting met de gevelbekleding, koepels en aansluitingen met hellende daken.
1. Dakdetails afdichten met bitumen
Het verwerkingspunt van APP-bitumen ligt vrij hoog, zodat het materiaal in dakdetails lastiger zonder open vuur is te verwerken. SBS-bitumen is hiervoor geschikt. Je hebt wel een föhn nodig om een goede waterdichte lasverbinding te maken. Let op: in sommige situaties is ook het gebruik van een föhn niet toegestaan. Zorg dat je steeds op de hoogte bent van de geldende regels voor jouw project om onaangename verrassingen te voorkomen.
Zelfklevende bitumineuze membranen zijn een uitstekend alternatief om het dak vlamvrij af te werken. Er is er geen enkel risico op brandgevaar en de membranen zijn gemakkelijk aan te brengen. Deze vlamvrije manier van werken is zeker voor projecten in de chemische industrie extra interessant.
Door een eerste opstandstrook van Unicoat ZK toe te passen kan de tweede strook rechtstreeks gebrand worden aangebracht. Wanneer dit niet is toegestaan, kun je er ook voor kiezen om een Unicoat ZK toe te passen met daarop een primer Elastocol 503. Kies je voor de Unicoat ZK CL, dan is een primer toepassen niet nodig. Daarop kan dan vervolgens een zelfklevende toplaag worden aangebracht, zoals een Varyflex ZK. De overlappen worden naderhand met hete lucht waterdicht gelast.
2. Dakdetails afdichten met synthetische waterdichting
Ook synthetische waterdichting biedt tal van interessante mogelijkheden voor vlamvrij werken, omdat deze waterdichting nooit met open vuur geplaatst wordt. De naden worden altijd gelast met een föhn.
Wanneer je kiest voor TPO, kies je voor een materiaal met een goede chemische resistentie. De membranen hebben bovendien een lange levensduur en bevatten geen weekmakers. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en uv-stralen, net zoals PVC. Beide materialen zijn bovendien geschikt voor toepassingen in de industrie en in de bouw.
PVC is heel eenvoudig aan te brengen en een budgetvriendelijk en flexibel product. Bovendien hebben pvc-daken een betere brandweerstand dankzij de vlamdovende werking van het materiaal. Ten slotte kent PVC een hoge mate van verwerkbaarheid, waardoor het ook na lange tijd nog gemakkelijk te herstellen is.
Ten slotte is metaalkleurige waterdichting zoals de Copper & Silver Art een uitstekende keuze voor opvallende details in de dakbedekking.


3. Dakdetails afdichten met vloeibare waterdichting
Wanneer we het hebben over vloeibare waterdichting voor dakdetails en aansluitingen tussen verschillende dakbedekkingsmaterialen, dan denken we natuurlijk gelijk aan ons Alsan-assortiment. Met als twee belangrijkste producten de 1-component PU Alsan Flashing Quadro en de 2-component PMMA-hars Alsan 770 TX. Dit zijn veelgebruikte producten van Soprema Nederland voor vlamvrije en vloeibare waterdichting.
Alsan Flashing Quadro is rechtstreeks vanuit het blik te verwerken. Bij Alsan 770 TX dient een tweede component toegevoegd te worden en werk je vanuit een mengemmer. Het grote voordeel van Alsan 770 TX is dat deze PMMA-hars al na 45 minuten regenbestendig is. Daarnaast is dit product ook bestand tegen permanente waterbelasting. Bij Alsan Flashing Quadro is de droogtijd wat langer. Voor beide producten is het noodzakelijk om een vlies P aan te brengen. De vloeibare harsen zijn makkelijk aan te brengen met een kortharige vachtroller of kwast. De werkwijze is dezelfde, op het toevoegen van de Alsan Cat bij Alsan 770 TX na:
- Check eerst of een primer noodzakelijk is op de bestaande ondergrond;
- Breng vervolgens de eerste laag hars aan en werk hier het vlies P in. Ga meteen door met het aanbrengen van de tweede laag hars; dit is een nat-in-nat methode;
- Bij beide producten kun je kiezen voor een passende afwerkingslaag. Bij Alsan Flashing Quadro en Alsan 770 TX moet je dus een extra laag hars aanbrengen als je deze wil instrooien met leislag;
- Bij Alsan 770 TX kun je een kleurfinish aanbrengen op een desgewenste RAL-kleur.
Vloeibare waterdichting is een van de meest gemakkelijke en veilige oplossingen. Bij dit type waterdichting heb je geen vlam of hete lucht nodig, waardoor je vlamvrij kunt werken met een zeer degelijk en duurzaam eindresultaat.