circulair bouwen met reclaimed hout

“Slopen is het delven van nieuwe grondstoffen”, stelt directeur Arie van Liempd bij de officiële presentatie van het dakraam op het terrein van het bedrijf uit Sint-Oedenrode, medio september. “Dat doen we al 30 jaar. Bij elk project maken we een inventarisatie van de materialen die we hoogwaardig kunnen hergebruiken. Om te laten zien dat het kan.”

Circulair bouwen doe je samen

Het gebruik van 'reclaimed' hout past in de filosofie van circulair bouwen. Fabrikanten van bouwmaterialen springen hierop in en zoeken naar mogelijkheden om bij te dragen aan deze ontwikkeling. “Circulair bouwen kan geen enkele partij alleen. Wat mij betreft gaat deze productinnovatie echt over samenwerken”, zegt Ronald Bal, Business Process Manager bij Velux, tijdens de presentatie. Fabrikant Velux produceerde de ramen van vurenhout en SOPREMA verzorgde de complete distributie voor Meulendijks Dakwerken bij dit project.

Er zit geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid. Alleen dat er 30% nieuwe grondstoffen wordt bespaard.

Barthel van Dinther, commercieel manager A. van Liempd

Hout van ongekende kwaliteit

“De houtexperts van Velux in Denemarken gaven aan dat ze hout van deze kwaliteit al zeker 20 jaar niet meer in handen hebben gehad. Dus die divisie was snel om”, zegt Barthel van Dinther, commercieel manager bij A. van Liempd. Er zit geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster in vergelijking met een standaard tuimelvenster. Behalve dat er 30% nieuwe grondstoffen wordt bespaard."

Per woning een kuub hout hergebruikt

Van Liempd sloopt op jaarbasis zo’n 500 woningen. Elke woning bevat ongeveer een kuub hout, veelal verwerkt in de dak- en vloerconstructie. “Onze mensen zijn getraind om die balken er heel uit te halen. Ze kunnen nagenoeg allemaal worden hergebruikt.”

Elke woning bevat ongeveer een kuub hout, veelal verwerkt in de dak- en vloerconstructie. Bijna alles kan worden hergebruikt.

Arie van Liempd, directeur A. van Liempd