Binnen de dakdekkerswereld is EPDM al enkele jaren bezig aan een opmerkelijke opmars. De sterk toegenomen populariteit is vooral te danken aan het verwerkingsgemak en de duurzaamheid van het materiaal. Tevens heeft de introductie van NEN 6050, brandveilig detailleren, ook sterk bijgedragen aan de groei van EPDM. Ook bij de nieuwbouw van het woonservicecentrum viel de keuze daarom op Royal EPDM, de hoogwaardige rubber folie van Soprema. Voor woningcorporatie Stadlander, de opdrachtgever van het woon-zorgcomplex in het Zeeuwse Scherpenisse, stond het realiseren van een duurzaam en energiezuinig gebouw voorop. Bij de keuze van bouwmaterialen werd dan ook geen enkele concessie gedaan aan kwaliteit. Door de verschillende dakniveaus en diverse bevestigingsmethoden bij dit nieuwbouwproject, konden de dakdekkers niet klagen over een gebrek aan afwisseling.

Verschillende dakoppervlaktes & hoogtes

Het woonservicecentrum in Scherpenisse weet de ruimte van het dak goed te benutten. Ter hoogte van de eerste verdieping bevindt zich het grootste dakoppervlak, compleet met daktuin en zonnepanelen. Dat dakgedeelte is mechanisch bevestigd en verlijmd. Daarnaast is er nog een dakterras en zijn er diverse balkons; dit gedeelte is losliggend geballast met dreentegels in de kleur antraciet, wat in combinatie met de rode baksteen zorgt voor een frisse en eigentijdse uitstraling.

 

Duurzaam dak met zonnepanelen

Doordat er veel dakoppervlaktes zijn, met divers functies zoals de daktuin met zonnepanelen en het dakterras, is gekozen om Soprema EPDM te gebruiken. Soprema EPDM is door de folie worteldoorgroeibestendig en daarom zeer geschikt voor groen- en gebruiksdaken. De naden worden met behulp van lijm-kitverbindingen brandvrij verwerkt. Het duurzame karakter van EPDM en de levensduurverwachting van ruim veertig jaar maken Soprema EPDM bij uitstek geschikt voor duurzame daken.

Duurzame en energiezuinige EPDM | Royal EPDM dakbedekking | Soprema

"Doordat Soprema EPDM op membraanrollen wordt aangeleverd, krijg je het dak snel waterdicht. Dat bespaart veel tijd bij het aanbrengen."

Opmars van EPDM

Dit ook tot tevredenheid van dakdekker Nick Stoots van Rooftop Dakbeheer b.v. in Etten-Leur. Hij ervaart het vooral als heel praktisch dat de Soprema EPDM leverbaar is in diverse breedtematen. “Doordat Soprema EPDM op membraanrollen wordt aangeleverd, krijg je het dak snel waterdicht. Dat bespaart veel tijd bij het aanbrengen." Daarnaast bevatte het dak extra veel dakdetails, voor de Brabantse dakdekker vormden al die details echter geen enkel probleem. Het verwerkingsgemak, de lange levensduurverwachting en de brandveilige verwerking maken Soprema EPDM een praktische en duurzame oplossing.