Soms is een schijnbaar eenvoudige randvoorwaarde juist de grootste uitdaging bij een dakbedekkingsproject. Dat ondervond dakbedekkingsbedrijf Frans Smeets toen het gevraagd werd om de dakbedekking van het Zuiderlandziekenhuis in Heerlen te vervangen. Want hoe moesten ze het materiaal in hemelsnaam op de plek van bestemming krijgen?

Operatie op hoog niveau

De grootste uitdaging voor dit project bleek dan ook iets anders, namelijk de hoogte van het gebouw in combinatie met het gebruik ervan. Smeets: “Het Zuiderlandziekenhuis is 65 meter hoog, te hoog voor een reguliere mobiele hijskraan. Dus hoe moesten we de meer dan honderd rollen met dakbedekking en het  gereedschap omhoog krijgen?” Bij de meeste gebouwen zou het devies zijn: even de handen uit de mouwen en sjouwen maar. Een rol dakbedekking is immers handmatig best via de lift of de trap naar boven te brengen. Dat is even wat werk, maar met een paar extra uitzendkrachten prima te doen. In dit geval lag dat echter wat lastiger. Het Zuiderland is een ziekenhuis waar 24 uur per dag, zeven dagen per week de zorg voor patiënten centraal staat. Al het andere is daaraan ondergeschikt. “Dat dakdekkers urenlang met zware rollen bitumen door de gangen aan het sjouwen zijn was hier natuurlijk ondenkbaar”, zegt Smeets. “Dat zou voor zowel personeel als patiënten onacceptabel zijn. We moesten met een andere oplossing komen, dat was duidelijk.”

Dakrenovatie Zuiderland Ziekenhuis | Soprema

Militaire operatie

Die oplossing werd uiteindelijk gevonden in een van de nieuwe, extra hoge hijskranen van kraanbedrijf Herpertz. De Liebherr LTM 1300 6-2 is een mobiele telescoopkraan van 300 ton die in een paar uur kan worden opgebouwd en dan een bereik heeft van meer dan tachtig meter hoog. Met opbouw- en afbreektijd erbij zou al het materiaal zo in ruim een halve dag naar boven gebracht kunnen worden. Zo gezegd zo gedaan. “Voor deze operatie kozen we een zaterdag, omdat het ziekenhuis er dan het minste last van zou hebben”, vertelt Smeets. Wel was het belangrijk dat alles met een bijna militaire precisie gepland en georganiseerd zou worden. Als de kraan eenmaal was opgebouwd moest het materiaal van Soprema arriveren. Niet later maar ook niet veel eerder, anders zou het hinderlijk worden voor de logistieke aanvoerlijnen van het ziekenhuis. Smeets zelf zou er natuurlijk voor zorgen dat zijn eigen mensen aanwezig waren om het materiaal op het dak  aan te nemen en direct af te voeren naar de tijdelijke opslag op een stevig deel van het dak.

Dakrenovatie Zuiderland Ziekenhuis | Soprema

 

Rob Smeets | Soprema

We hebben alle materialen voor het hele project in minder dan een dag naar boven kunnen brengen zonder dat patiënten of personeel daar hinder van hebben ondervonden. - Rob Smeets

Operatie geslaagd

“Best spannend nog, zo’n operatie waarbij alles moet kloppen”, vertelt Smeets. “Op zaterdagochtend zes uur arriveerde de hijskraan en kon het spel beginnen. Het opbouwen van de kraan had even wat tijd nodig. Een mobiele telescoopkraan van 300 ton met een bereik van meer dan tachtig meter bood uitkomst bij dit project. Het dak wordt gerenoveerd met bitumen, dat tweelaags wordt aangebracht. De stempelpoten moesten worden uitgeklapt en het hele apparaat werd vervolgens in balans gebracht. Daarna kon de telescooparm worden geprepareerd en uitgeschoven.” Drie uur later arriveerde stipt op tijd de vrachtwagen van Soprema met de dakbedekkingsmaterialen voor het hele project. De pallets met dakrollen werden snel uitgeladen waarna de hijskraan ze moeiteloos naar het dak vervoerde. Daar stonden de mannen van Smeets klaar om het materiaal in ontvangst te nemen. Met kruiwagens werden de rollen afgevoerd. Na een uur was alles boven. “Het was mooi om te zien hoe alle onderdelen van dit project naadloos in elkaar grepen”, aldus Smeets. “Het schema dat we vooraf hadden gemaakt bleek een uitstekend werkbaar draaiboek waar alle partijen zich goed aan hielden. Het is prettig om te weten dat je op zo’n moment ook kunt vertrouwen op een leverancier.” Ook de klant was tevreden, weet Smeets. “Voor een ziekenhuis is het bij dit soort projecten vooral belangrijk dat ze er zo min mogelijk van merken. Dat is uitstekend gelukt. We hebben alle materialen voor het hele project in minder dan een dag naar boven kunnen brengen zonder dat patiënten of personeel daar hinder van hebben ondervonden. Als zich nu een vergelijkbaar project aandient, zou ik het zo weer op dezelfde manier doen.”