Circulair bouwen: bitumen recyclen en isoleren met houtafval

Steeds vaker valt de term: circulair bouwen. Een breed begrip binnen onze branche: van bitumen recyclen tot isoleren met houtafval. Bij SOPREMA hergebruiken we zoveel mogelijk en investeren we in circulaire en biobased materialen.

 

Circulair bouwen

SOPREMA staat en gaat voor een circulaire economie. Het is bovendien niet zo dat al onze recyclingprocessen meteen economisch interessant zijn. Er moet eerst worden geïnvesteerd om later de vruchten te plukken. Maar die economische motivatie is niet de enige reden.

"Hergebruik, circulariteit en duurzaamheid zijn binnenkort vanzelfsprekend"

Leo Hoekstra, CEO van SOPREMA

 

Recyclen van bitumen

De beschikbaarheid van grondstoffen wordt steeds schaarser en dit geldt zeker voor bitumen. Doordat de efficiëntie van de olieproductie toeneemt, neemt de beschikbaarheid van bitumen af. Als bitumen op enig moment weer goedkoper wordt, stoppen we niet met recyclen. Zo hebben we bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in de aanschaf van apparatuur om bitumen te kunnen recyclen.

 

Isolatie gemaakt van 'houtafval'

Met PAVATEX spelen we in op de behoefte aan circulaire bouwmaterialen. Met de cradle-to-cradle gedachte is deze isolatie ontwikkeld. Een natuurlijk isolatiemateriaal, gemaakt van restanten houtsnippers. Hiervan worden onder meer isolatieplaten gemaakt, die biobased zijn.

 

Bitumen mechanisch bevestigen

We adviseren om niet alles meer aan elkaar te plakken met bitumen. Dat maakt demontage lastiger. Bitumen kan ook mechanisch bevestigd worden, waardoor het makkelijker kan worden verwijderd en hergebruikt. De innovatieve productieprocessen van SOPREMA zijn zo ontworpen, dat afval de uitzondering is en recycling de regel. Het bitumen assortiment bestaat nu al voor 25 tot 30 procent uit gerecycled materiaal. XPS kan zelfs volledig worden gerecycled en daarnaast hergebruiken we ongeveer 30 Kiloton EPS. En ook voor PIR gaan we een recyclingproject beginnen. Dit is de SOPRALOOP, hiermee wordt uit petflessen de nieuwe grondstof voor PIR-isolatieplaten gemaakt.”

 

circulair bouwen en isoleren met houtafval

 

"Afval is uitzondering, recycling de regel", Leo Hoekstra

 

Van dakbedekking tot isolatie

Bij SOPREMA blijven we innoveren op alle mogelijke processen binnen onze bedrijfsvoering. Onze motieven zijn niet alleen gericht op duurzaamheid, maar ook economisch vlak.   Niet alleen op het gebied van materiaal vindt innovatie plaats. Ook organisatorisch verbreedt het bedrijf haar horizon. Zo is SOPREMA niet alleen leverancier, maar adviseur of consultant voor klanten. “We kunnen advies geven over complexe systemen, omdat we alles in ons assortiment hebben, van isolatie tot dakbedekking! We zijn een full service supplier en bieden oplossingen per gebouwsoort voor dak én isolatie.'

 

Heeft u vragen, advies of hulp nodig bij een project? Wij helpen u graag! Neem contact op.

← Vorige Volgende →