Zo wordt je dakbedekking optimaal beschermd tegen uv-straling

dieu du ciel

 

Een dak waar de zon het hele jaar door ongenadig fel op schijnt? Dat moet na verloop van tijd last krijgen van de uv-straling, zou je denken. Ultraviolette straling of uv-licht heeft namelijk veel negatieve gevolgen. Het veroudert je huid, maar beschadigt ook verschillende soorten kunststof. Daarom is de keuze van de juiste dakbedekking van groot belang. Ontdek in dit artikel met welke producten je helemaal safe zit!

Hoe het vroeger was …

Bitumen daken, maar ook kunstof daken, zijn het hele jaar door onderhevig aan verschillende weersomstandigheden, waaronder felle straling van de zon. Uv-straling zorgt in principe voor de veroudering van dakbedekking op platte daken.

Vroeger bestonden er nog geen gemodificeerde bitumen. Er werd toen vooral gewerkt met mastiek als dakbedekking. Onder invloed van uv-straling ging dit product smelten, werd het broos en verschenen er kleine barstjes in. Om die effecten tegen te gaan, zijn kiezels als deklaag op de dakbedekking gekomen. Daardoor kwam de bitumen waterdichting niet langer rechtstreeks in contact met de uv-straling.

APP biedt een betere bescherming dan SBS

Tegenwoordig bestaan er gemodificeerde bitumen die, in tegenstelling tot teer, veel beter tegen uv-straling kunnen. Er zijn bijvoorbeeld dakbanen verkrijgbaar die afgewerkt worden met leislag of granulaatkorrels. Belangrijk om te weten: APP is beter bestand tegen uv-straling dan SBS, omdat aan APP veel kunststof is toegevoegd. Die kunststof zorgt voor een betere bescherming bij blootstelling aan uv-straling.

Voor dakbanen van SBS is er een andere oplossing: de membranen worden afgewerkt met leislag of granulaat, met een beschermende coating ALSAN ReflectRoof coating die zorgt voor een optimale reflectie en verminderde opwarming van het dakoppervlak. Deze coating is ook mogelijk op APP, maar dit materiaal kan eventueel zonder. Ook kiezels, die als ballast worden gebruikt, kunnen voor voldoende reflectie zorgen.

Voor een optimale bescherming van het dakoppervlak kunt u ook kiezen voor een groendak. Zo’n dak zorgt niet alleen voor de bescherming van het membraan, maar is ook zeer geschikt voor regenwaterretentie.

TPO: uitmuntend bestand tegen uv-straling

Daarnaast kun je kiezen voor de kunststof membranen uit het FLAG-gamma. Het kunststof membraan TPO van SOPREMA is uitstekend bestand tegen uv-straling. Dit product bevat namelijk geen weekmakers waardoor de dakbanen elastisch blijven. Ook kunnen er geen barsten in het membraan ontstaan.

Vergeet niet: hoe lichter de kleur van het membraan (bijvoorbeeld lichtgrijs of wit), hoe beter de reflectiewaarde. Daardoor wordt de temperatuur op het dak lager en is het risico op thermische schokken minder groot.

Wil je meer informatie over de bescherming van platte daken tegen uv-straling? Neem gerust contact op!