Welk materiaal geeft de beste warmte-isolatie? Een overzicht

overzicht isolatiematerialen

 

Een goede warmte-isolatie of thermische isolatie van uw woning is ontzettend belangrijk. Hiermee verbetert u de EPC-waarde van uw huis, bespaart u flink op verwarmingskosten én draagt u bij aan een beter milieu. Bij een goede warmte-isolatie moet u ook rekening houden met de isolatienormen. Per 1 juli 2020 gaat de norm voor bijna energieneutrale nieuwbouwgebouwen (BENG) in, als opvolger van de EPC. De nieuwe norm moet luchtdichtere woningen en gebouwen opleveren. We moeten dus meer en beter isoleren. Maar wat is het juiste isolatiemateriaal? In dit artikel vindt u een handig overzicht van SOPREMA’s uitgebreide aanbod aan thermische isolatiematerialen.

XPS: een veelgebruikt isolatiemateriaal

Vanaf eind 2020 produceren we ons volledige XPS-aanbod in onze gloednieuwe fabriek in het Vlaamse Tongeren. Het productieproces van XPS verloopt volledig op klimaatvriendelijke wijze met geavanceerde C0²-technologie. Bovendien is het materiaal 100% recyclebaar. XPS is perfect voor het isoleren van parking, vloeren met hoge belasting en de gehele bouwschil. Daarnaast is dit isolatiemateriaal ongevoelig voor vocht en hebben de platen een uitstekende druksterkte.
Gemadrain bevat een ingebouwde noppenfolie die bijzonder handig is voor het afdichten van funderingsmuren. Deze muren moet u namelijk vaak eerst isoleren, om vervolgens een noppenfolie aan te brengen dat water naar beneden geleidt. Gemadrain bespaart u een handeling, want dit isolatiemateriaal is een twee-in-één-product.

EPS

EPS is in de volksmond ook wel bekend als ‘piepschuim’. Het materiaal is makkelijk en veilig te hanteren en is een goede keuze voor het isoleren van platte daken.

PIR & PUR

PIR is een zeer goed isolatiemateriaal met een zeer lage lambda-waarde. Zelfs met een minimale dikte doet dit materiaal het uitstekend als warmte-isolatie. PIR is licht en daardoor makkelijk te plaatsen. Deze isolatie geeft geen irritatie aan ogen, huid en luchtwegen. Ook niet onbelangrijk: PIR werk brandvertragend!

Houtvezels

Werkt u graag met natuurlijke materialen? Dan biedt PAVATEX u de perfecte isolatie met houtvezels, gemaakt van resthout van houtzagerijen. Het produceren van de vezels kost minder energie dan de productie van andere isolatiematerialen. Houtvezel is dus een milieuvriendelijk product. Maar het heeft nog veel andere voordelen: het materiaal ademt, houdt ook nog eens geluid tegen én is een brandveilige keuze. Bij brand vormt zich namelijk een gecarboniseerde laag op het oppervlak van de PAVATEX-panelen. Door deze laag laten de panelen geen zuurstof door en zo voorkomen ze dat het vuur verder aanwakkert. Houtvezelisolatie is dan ook populair in combinatie met houtskeletbouw. Het materiaal is eveneens geschikt voor het isoleren van geventileerde wanden en zelfs voor circulair bouwen.

Wilt u meer weten over onze verschillende isolatiematerialen? Neem dan zeker contact met ons op.