Het verschil tussen EPS- en XPS-isolatie: de puntjes op de i

Isolatiehuis

 

Het soort en de dikte van het isolatiemateriaal dat u gebruikt in een gebouw, bepaalt of u de steeds strenger wordende energienormen haalt of niet. EPS- en XPS-isolatieplaten worden vaak gebruikt en ieder heeft zo zijn specifieke kwaliteiten. We zetten de verschillen op een rij, zodat u zeker weet welk isolatiemateriaal de beste keuze is voor uw project.

WAT IS EPS-ISOLATIE?

EPS of geëxpandeerd polystyreen kent u misschien beter als piepschuim. Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator en dus is EPS een uitstekend isolatiemateriaal.

Daarnaast is EPS bijzonder vriendelijk voor de portemonnee – een van de redenen waarom EPS al meer dan vijftig jaar een populair isolatiemateriaal is. EPS is meestal wit, maar ook beschikbaar in een grijze variant: in dat geval heeft de EPS een beter isolerend vermogen. Omdat EPS slechts uit één materiaalsoort bestaat, is het ook makkelijk te recyclen.

EPS is uitstekend geschikt voor verschillende toepassingen, zoals de thermische isolatie van platte daken.

DE EIGENSCHAPPEN VAN XPS-PLATEN

XPS-platen uit geëxtrudeerd polystyreen bestaan uit een gesloten cellenstructuur met een vlak oppervlak, wat de platen erg drukvast, isolerend en vochtwerend maakt. Daardoor is dit het enige isolatiemateriaal dat in een omgekeerd dak systeem en onder de grond gebruikt mag worden. Bovendien zijn XPS-platen makkelijk te plaatsen zonder irritatie van de huid én zijn ze honderd procent recyclebaar.

XPS-platen zijn beschikbaar in verschillende druksterkte, waardoor het isolatiemateriaal geschikt is voor tal van toepassingen. Zo zijn XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. De XPS 500 en XPS 700-platen van SOPREMA zijn in dat geval een goede optie. XPS gebruiken bij andere toepassingen? Ontdek ons volledige gamma.

XPS- VERSUS EPS-ISOLATIE

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een uitstekende thermische geleiding. Toch zijn er twee belangrijke verschillen:

  1. Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.

  2. Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS is iets meer lucht- en vochtdoorlatend, waarbij XPS beter resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kiest u daarom dus het best voor XPS.

Heb je nog vragen over de innovatieve isolatieoplossingen van SOPREMA? Neem dan contact op met onze experten.