EPS- of PU-isolatie? Wanneer gebruikt u welk isolatiemateriaal

Isolatie Sopratherm Alu

 

Van glaswol tot schuimrubber: voor de isolatie van woningen bestaan talloze verschillende materialen. Twee van de populairste isolatiematerialen zijn PU en EPS. Maar wat zijn precies de verschillen tussen beide? En voor welke toepassingen gebruikt u PUR/PIR en EPS het best? Dit overzicht schept duidelijkheid.

EPS: BETAALBAAR EN RECYCLEERBAAR

EPS (geëxpandeerd polystyreen) – ook bekend als piepschuim – is een meestal witte, soms grijze, kunststof. EPS wordt al meer dan vijftig jaar gebruikt als isolatiemateriaal, en dat is niet vreemd, want het is een prima warmte-isolator die nog eens betaalbaar is ook. De isolatieplaten zijn licht, makkelijk te verwerken, ongevoelig voor vocht en schimmel én 100% recyclebaar.

EPS-platen doen hoofdzakelijk dienst als thermische isolatie voor platte daken, maar worden ook vaak gebruikt voor vloeren en muren.

PUR: LICHTE, VEELZIJDIGE ISOLATIEPLATEN

PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) zijn samengesteld uit kleine cellen die een gas bevatten met een lage thermische geleidbaarheid. Dankzij die unieke structuur zijn PUR en PIR twee van de meest efficiënte isolatiematerialen op markt. Ze zijn populair vanwege de optimale verhouding tussen zijn thermische prestaties en compactheid. Zo kunt u met een dunnere isolatielaag een even goede isolatiewaarde bereiken.

PUR en PIR zijn erg veelzijdige isolatiematerialen voor zowel muren als vloeren en platte en schuine daken. SOPREMA heeft verschillende PU-platen voor verschillend gebruik. We lichten er drie uit:

  • SIS REVE SI wordt toegepast als thermische isolatie in verticale of schuine voorzetwanden bij nieuwbouw en renovatie. Op de isolatieplaat zit meteen ook een gipsplaat bevestigd.
  • SOPRATHERM ALU  is een isolatiemateriaal met hoge thermische weerstand dat geschikt is voor de isolatie van spouw- en binnenmuren en vloeren.
  • EFIGREEN ITE is een thermische isolatieplaat die aan beide zijden bekleed is met een gewafelde aluminiumfolie, waardoor het materiaal een hogere brandclassificatie heeft. Aangeraden voor het isoleren van gevels aan de buitenzijde.

ISOLATIEMATERIAAL KIEZEN: LAAT JE ADVISEREN

Weet u niet zeker welke van onze innovatieve isolatiematerialen het best past in uw situatie? Of wilt u graag meer informatie over onze oplossingen? Laat u bijstaan door een expert! Neem gerust contact op.