Bitumen dakbanen: deze 5 eigenschappen maken het verschil

Sopralene Optima

 

Op het gebied van dakbedekking is er de laatste decennia veel vooruitgang geboekt. Naast de klassieke bitumen dakbanen bestaan er vandaag de dag nog tal van andere vormen van dakbedekking, zoals PVC, TPO, leien, zink of EPDM. Toch zijn bitumineuze membranen heuse blijvers. En terecht, want dit type dakbedekking biedt tal van voordelen. We zetten de vijf voornaamste troeven op een rij.

1. UITZONDERLIJKE LEVENSDUUR

Hét grote voordeel van bitumineuze dakbanen? Hun lange levensduur. In de regel gaan bitumineuze daken tientallen jaren mee. Premium-membranen halen zelfs gemakkelijk een bewezen levensduur van veertig jaar. Goed onderhoud kan zelfs de levensduur van de dakbedekking verlengen. En wist je dat wanneer de dakbedekking toch het einde van de levensduur bereikt heeft, je in veel gevallen niet het hele dak hoeft te vervangen? Op een eenvoudigere en minder ingrijpende manier kunt u uw dak laten renoveren.

2. UITSTEKENDE WEERSTAND

Bitumen dakbanen worden vaak aangevuld met polymeren én versterkt met diverse soorten wapening. Dat maakt dat het materiaal een bijzonder hoge mechanische weerstand heeft, wat wil zeggen dat het uitstekend bestand is tegen schokken en andere belasting van buitenaf. Bitumineuze toplagen worden altijd gemodificeerd met SBS of APP en hebben steeds een sterke composiet-polyester wapening.

3. VEELZIJDIG

Bitumen dakbanen beschermen niet alleen daken van woningen, scholen, kantoren en appartementsgebouwen tegen weer en wind, je kunt ze ook gebruiken voor het afdichten van onder meer brugdekken, groendaken (in het geval van wortelbestendige dakbanen) en funderingsmuren.

4. DUURZAAM

Bitumen dakbanen zijn vriendelijk voor het milieu. Ze gaan lang mee en zijn ook recyclebaar als grondstof voor nieuwe dakbanen. Tegen het einde van zijn levensduur kun je een bitumineus dak trouwens gemakkelijk overlagen met een nieuwe bitumineuze dakbaan. Zo hoef je het dak niet te slopen en wordt de levensduur met 30 à 40 jaar verlengd. Ontdek meer over SOPREMA’s impact op mens en milieu.

5. IDEAAL VOOR RENOVATIES

Bitumen dakbanen zijn perfect geschikt voor  renovatie, je kunt er namelijk een bestaand bitumineus dak mee overlagen. De dakbanen met thermstrepen hebben een dubbele functie: ze dienen als hoogwaardige toplaag én ze verspreiden de dampdruk ook gelijkmatig over het dak, waardoor er geen blaasvorming optreedt en lekkages of vochtschades worden vermeden.

KIEZEN VOOR BITUMEN DAKBANEN

De ontwikkeling en productie van bitumineuze dakbanen of membranen vormt dé kernactiviteit van SOPREMA. U kunt bij ons terecht voor verschillende oplossingen op basis van gemodificeerde bitumen, APP (plastomeer), SBS (elastomeer) of PB (polymeerbitumen), elk met hun specifieke eigenschappen. Onze bitumen dakbanen zijn trouwens een echte lokale trots: ze worden al jaar en dag geproduceerd in Nederland.