Bijna-energieneutraal bouwen? De juiste thermische isolatie doet wonderen

SOPREMA NV Grobbendonk

 

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht ‘bijna-energieneutraal’ of ‘BENG’ zijn. Heel wat bedrijven en particulieren kiezen er vandaag al voor om volgens deze strenge energienormen te bouwen, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de isolatie van uw gebouwschil. Om aan de BENG-normen te voldoen, is een uitstekende thermische isolatie cruciaal. Lees even mee!

WAT BETEKENT ‘BIJNA-ENERGIENEUTRAAL BOUWEN’?

Bouwen volgens de BENG-principes wordt over drie jaar de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het bijzondere aan BENG-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, halen ze bovendien uit groene energiebronnen. In Nederland wordt de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen bepaald door drie eisen. Zo moet een normale woning voldoen aan een energiebehoefte van 25 kWh/m2.jr en een primair fossiel energiegebruik van 25 kWh/m2.jr en moet het aandeel hernieuwbare energie 50 procent bedragen.

Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie over bijna-energieneutraal bouwen.

THERMISCHE ISOLATIE! DE SLEUTEL TOT BENG-BOUWEN

Om aan de eisen voor een BENG-woning te voldoen is een uitstekende isolatie onontbeerlijk. Dat geldt voor de ramen, deuren en het dak, maar ook zeker voor de gevel van het gebouw. Gelukkig bestaan er daar tegenwoordig uitstekende isolatie-oplossingen voor, zoals Sopratherm Alu van SOPREMA. Deze isolatieplaat uit PUR heeft een hoge thermische weerstand en is eenvoudig te verwerken.

SOPREMA GEEFT HET GOEDE VOORBEELD

Omdat SOPREMA duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, kozen wij ervoor om van ons nieuw opleidings- en kenniscentrum in Grobbendonk een BENG-gebouw te maken. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van de hand van architectenbureau Asymmetric Architectes Associés en voldoet ruim aan de eisen voor een BENG-gebouw. Als kers op de taart is het trainingscentrum voorzien van een gebogen verticaal groendak.

Op zoek naar de juist thermische isolatie voor uw bouwproject? Onze experts helpen u graag verder.