APP of SBS? Wegwijs in de wereld van bitumen

Doornik web

 

Dat bitumen perfect geschikt is als waterdichting hoeven we u niet meer te vertellen. En misschien weet u ook al dat bitumen dakbedekking tientallen jaren meegaat, uv-bestendig én uitstekend beloopbaar is. Maar wist u al dat bitumen behandeld moet worden voordat u het als dakbedekking kunt gebruiken? Pas na de toevoeging van polymeren en een wapening is het materiaal klaar om uw dak te beschermen. Maar let op: er zijn verschillende types bitumineuze dakafdichting op de markt, die elk een andere behandeling krijgen en dus andere eigenschappen hebben. In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen APP-bitumen en SBS-bitumen, zodat u precies weet wat u koopt.

APP-BITUMEN ZIJN BIJZONDER UV-BESTENDIG

Dakbanen van APP-bitumen bestaan uit een combinatie van bitumen en een plastische kunststof, namelijk Atactisch PolyPropyleen (APP). Dat polymeer zorgt ervoor dat de bitumineuze dakbedekking zelfs bij extreme omgevingstemperaturen soepel blijft. Dat komt doordat de dakbedekking de eigenschappen van de kunststof overneemt en daardoor blootgesteld kan worden aan extreme omgevingstemperaturen. Dankzij het APP wordt het verwekingspunt – de temperatuur waarbij een stof overgaat van vaste naar vloeibare toestand – namelijk verhoogd van 50 graden naar 140 à 150 graden. Bovendien wordt het membraan hierdoor uv-bestendig en krijgt het een langere levensduur.

De Garantgum 470K23-thermbanen van SOPREMA hebben een dampdrukverdelend membraan samengesteld uit polymeerbitumen en een glasvlies wapening. De thermbanen hebben een dikte van 2,3 millimeter en worden toegepast als onderlaag in een meerlaagse dakafdichting.

SBS-BITUMEN: ELASTICITEIT ALS TROEF

SBS-bitumen is samengesteld uit elastomeer. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumineuze dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Dankzij die soepelheid kunnen de dakbanen meebewegen en zitten ze de werking van onderliggende constructies, zoals isolatie, niet in de weg. Daarnaast hechten bitumineuze SBS-membranen goed, waardoor de kans op lekken minimaal is.

Omdat bij SBS-bitumen minder kunststof moet worden toegevoegd voor een goede sterkte, is het membraam minder uv-bestendig. Het wordt dan ook het best geplaatst in een iets koudere periode en het moet worden afgedekt met leislag of ballastgrind. Zo voorkomt u dat de zonnestralen doordringen tot op het bitumen. In dat geval zijn de SBS-membranen van SOPREMA een goede keuze. Dit product bevat brandvertragende stoffen en een polyester-composiet wapening en wordt gebruikt voor een éénlaagse of meerlaagse dakafdichting. Met Sopralene Optima kunt u dan ook rekenen op een bijzonder lange levensduur.

LAAT U ADVISEREN DOOR EEN EXPERT

Bent u er nog niet uit welk type bitumen de beste oplossing is voor uw specifieke situatie? SOPREMA biedt beide soorten aan en kan u dus als geen ander adviseren bij uw keuze.