Alles wat u moet weten over regenwater opvangen op het dak

Regenwater komt gratis en voor niets uit de hemel gevallen. Het zou dan ook zonde zijn om dit water niet op te vangen en het duurzaam te hergebruiken. In de Benelux is regenwaterrecuperatie in sommige gevallen zelfs verplicht. Ontdek hoe u op het dak aan regenwater kunt opvangen.

 

Hoe kun je regenwater hergebruiken?

Het grootste voordeel van regenwater is natuurlijk dat het gratis is, in tegenstelling tot leidingwater. U bespaart dan ook veel op uw waterrekening en bijkomende milieuheffing als u regenwater goed weet op te vangen. Regenwater is in veel gevallen een prima alternatief voor leidingwater. U kunt het onder meer gebruiken om:

 

  • de tuin te sproeien
  • het toilet door te spoelen
  • de was te doen

 

Hoe kunt u regenwater opvangen?

Een systeem voor de opvang van regenwater is in principe erg eenvoudig. Het bestaat slechts uit drie elementen:

 

  • een verzameloppervlak (het dak van de woning)
  • een goot met afloop die het water naar de regenwaterput leidt
  • een regenwaterput mét een gepast filtersysteem

 

Zowel een plat dak als een licht hellend dak zijn ideaal voor waterrecuperatie. Let op: het type waterdichting dat u kiest is essentieel om efficiënt regenwater op te vangen. U kunt het best kiezen voor TPO-dakbedekking of voor een bitumineuze waterdichting, verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. TPO is dan weer zeer geschikt voor het afdichten van een watertank.

 

Belangrijk bij regenwaterrecuperatie

Bouwt u een volledig nieuw dak en wilt u aan regenwater opvangen en hergebruiken? Dan is het belangrijk om te weten dat een groendak minder geschikt is voor regenwaterrecuperatie. Een hellend groendak levert namelijk slechts 25 procent bruikbaar water op, omdat de begroeiing het grootste deel van het water opzuigt.

 

Wilt u een ouder dak geschikt maken voor de opvang van regenwater? Dan is het slim om de dakbedekking te laten controleren door een professional. Zo weet u zeker dat de waterdichting nog in goede conditie is.

 

Meer weten over regenwaterrecuperatie via uw dak? Of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende dakinspectie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje