Natuurlijke isolatie, zoals houtvezelisolatie wordt gemaakt van honderd procent natuurlijke materialen, zoals kurk, vlas, hennep of schapenwol. Deze isolatiematerialen bieden belangrijke voordelen in vergelijking met de bekende isolatiematerialen. Waarom u zou kiezen voor isoleren met houtvezel? Ontdek de voordelen van isoleren met houtvezel!

Houtvezels als grondstof voor isolatie

Met het oog op de klimaatproblematiek zijn natuurlijke isolatiematerialen noodzaak geworden. We zoeken naar manieren om bouwmaterialen te ontwikkelen die passen in een circulaire economie. Dat wil zeggen dat er van het ontwikkelde product niets verloren gaat. PAVATEX is volledig rond dat principe opgebouwd: afval van houtzagerijen wordt opgewaardeerd tot isolatieplaten. Voor onze isolatie hoeven er dus geen bomen te worden gekapt, maar maken we isolatieplaten van de restanten houtsnippers uit zagerijen. De grondstof van het isolatiemateriaal – houtsnippers – vormt een extra CO₂-buffer, waardoor uw keuze voor PAVATEX de CO₂-balans helpt te verbeteren.

 

Productie van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie wordt geproduceerd volgens de droge methode. Voor dit proces wordt een Natureplus© gecertificeerd bindmiddel gebruikt. Door het hoogtechnologische productieproces wordt de hoeveelheid bindmiddel beperkt tot het absolute minimum. Na gebruik kan de houtvezelisolatie worden gerecycled, worden gecomposteerd of worden gebruikt voor energie-opwekking..

pavatex houtvezelisolatie

1) Milieuvriendelijk en duurzaam

Het resthout die overblijft van bouwprojecten worden gebruikt om houtvezelisolatie te maken. Dat gaat van flexibele houtvezelisolatie die u tussen dakspanten kan aanbrengen tot vormvaste isolatieplaten die ideaal zijn als isolerende dakplaat, als buitengevelisolatie in een geventileerd gevelsysteem of rechtstreeks bepleisterd.

 

2) Hoge isolatiewaarde

Isolatiemateriaal op basis van houtvezel heeft net als hout een van nature hoge isolatiewaarde (lambdawaarden 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK). In de winter zorgt dit voor een forse daling op de energiekosten.

 

3) Aangenaam binnenklimaat

Houtvezelisolatie heeft van nature de eigenschap dat het diffusie-open is. Dat wil zeggen dat de bouwschil langs de binnenzijde niet te hoeft worden afgesloten met een dampdicht scherm, waar dit bij andere materialen juist wel noodzakelijk is. Dit is dan ter voorkoming van vochtophoping, wat schimmels kan veroorzaken. Bij houtvezelisolatie kan vocht van binnenuit wel naar buiten afgevoerd worden, mits goed geventileerd. Ook hier moet via een vlies de bouwschil luchtdicht gemaakt worden voor betere energetische prestaties. Het gaat hier dan om luchtdichte schermen en niet om dampdichte schermen.

 

4) Bescherming tegen warmte

Een lage lambda-waarde is geen garantie voor een koele ruimte onder een dak. De warmte-opslagcapaciteit van het isolatiemateriaal is hierin een belangrijke factor. Voor houtvezelisolatie is de warmte-opslagcapaciteit een stuk hoger dan bij andere isolatiematerialen. Dit heeft als gevolg dat de warmte niet doordringt tot de onderliggende ruimte, maar lekker koel blijft in de zomer.

 

 5) Goede geluidsisolatie

Houtvezelisolatie garandeert een goede isolatie tegen geluiden buitenaf en houdt geluiden in de ruimte binnen.

 

 6) Brandveilig materiaal

Door de bijzondere opbouw en structuur is houtvezelisolatie een van de meest brandveilige isolatiematerialen. Bij brand vormt zich aan de buitenzijde een aslaag, die zuurstof tegen houdt en brand afremt.  Dankzij de hoge warmte-opslagcapaciteit van houtvezelisolatie, duurt het ook langer voor het vuur overslaat naar aangrenzende bouwdelen. En omdat houtvezel een natuurlijk product is, komen er ook geen gevaarlijke rookgassen vrij.

 

Voordelen van houtisolatie voor u als dakdekker & installateur

Naast deze duurzame voordelen van houtisolatie voor uw klant, profiteert u ook als dakdekker of installateur van voordelen. Zo zijn de PAVATEX-producten makkelijk op maat te zagen, eenvoudig te monteren en geven ze geen huidirritatie bij de verwerking!

Klik hier voor meer informatie over onze Pavatex producten. Liever contact met onze expert? Neem dan contact op met Jacco Dwars.