Een waterdichte onderlaag plaatsen bij hellende daken

Een waterdichte onderlaag plaatsen bij hellende daken  | SOPREMA BV

 

Bij een hellend dak is een goede onderlaag tussen de dakbedekking en het houten dak geraamte essentieel. De onderlaag beschermt het hout tegen de invloed van weer, zoals indringend vocht en koude lucht. Een goed aangebrachte laag heeft een positieve effect op het energielabel van een gebouw. Maar waar moet u rekening mee houden bij plaatsing?  5 tips om een lucht- en waterdichte onderlaag te plaatsen.

1. Laat de onderlaag damp open

Wanneer isolatiemateriaal nat wordt, verliest het zijn isolatievermogen. Wanneer u een onderlaag goed aanbrengt, kan er geen water via het dak naar binnensijpelen. Toch kan vocht in de isolatielaag niet helemaal worden voorkomen. Er ontstaat bijvoorbeeld waterdamp wanneer we koken, wassen, douchen etc. Om te voorkomen dat deze waterdamp zich opstapelt in de isolatielaag en gaat schimmelen, moet de onderlaag dampopen blijven. De dampdoorlatende onderlagen van SOPREMA zorgen dat het vocht in de isolatielaag snel verdampt. 

2. Let op een goede afdichting bij dakdetails

Dakdetails, zoals schoorstenen, dakramen, buizen of koepels, onderbreken de onderlaag en vereisen extra aandacht. Dicht de aansluiting tussen de opstanden en de folie van de onderlaag goed af met tape van Efibande Butyle. Deze methode is snel en eenvoudig en biedt een goede bescherming tegen water en lucht. 

3. Zorg voor ggoede aansluiting tussen onderlaag en muren

Net als bij de dakdetails is de plaats waar de onderlaag de muur raakt een zwakke plek. Zorg ook daar voor een goede afdichting met tape.

4. Onderlaag niet doorboren

Helaas wordt een onderlaag nog vaak doorboord, nadat de folie is geplaatst. Idealiter worden alle buizen geplaatst voordat de dakwerker aan de slag gaat. Als dit niet mogelijk is, is het vooral belangrijk om goed af te stemmen met iedereen die werkt op de bouwplaats. Wordt de onderlaag toch s doorbroken, dan moet dit zeker gemeld worden, zodat de laag alsnog goed kan worden afgedicht. 

5. Extra controle op onderlaag

Een extra controle van de onderlaag is altijd aan te raden. De onderlaag is tijdens de werkzaamheden waarschijnlijk door verschillende mensen belopen en kan eventueel schade hebben door al die schoenen. Inspecteer de folie zeer grondig vóórdat u de dakbedekking aanbrengt. Zo voorkomt u latere lekkages

Heeft u nog vragen over onderlagen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze dakspecialisten!