Zelfvoorzienend onder een wit dak

Het Eckart College in Eindhoven, een school voor mavo, havo en vwo, kreeg tijdens de zomervakantie van 2017 nieuwe dakbedekking: het 8000 vierkante meter grote dakvlak is nu wit, reflecterend en neutraliseert fijnstof. Een bijzonder product van producent SOPREMA. In combinatie met 1400  zonnepanelen kan het Eckart College naar verwachting in de eigen stroombehoefte voorzien.

 

De school laat binnenkort opnames met een drone maken, vertelt directeur Peter van Esch. “Dat ziet er natuurlijk fantastisch uit, zo’n wit dak.” Bij de nieuwe dakbedekking is gekozen voor Sopralene Optima Ultra White D-tox van SOPREMA. “De Rolls Royce onder de dakbedekkingen”, zegt Bas Enning, commercieel technisch adviseur van SOPREMA BV.

Combinatie van esthetische én technische eigenschappen

Voor het technisch ontwerp en de bouwbegeleiding werd Adviesburo Dakbestek ingeschakeld. Julien Stevens, directeur van Adviesburo Dakbestek, legt uit: “Een markant gebouw als het Kurhaus vraagt om een specifieke aanpak. De Amrâth Hotel Group, eigenaar van het Kurhaus, had een wensenlijst waar de nieuwe dakbedekking aan moest voldoen. Met name op het gebied van esthetica. Zo moest de nieuwe dakbedekking geen afbreuk doen aan de klassieke uitstraling van het pand. Daarnaast was er, evenals op de hoge daken, een voorkeur voor PVC-dakbedekking. We moesten op zoek naar een PVC-dakbedekking in koperkleur.” Volgens Stevens werden er in de ontwerpfase door Dakbestek nog technische eisen aan toegevoegd: “De nieuwe dakbedekking moest ook nog op een bitumen onderlaag bevestigd kunnen worden. Volvlaks verlijmen was een tweede eis in verband met stormvastheid en om tunnelvorming te voorkomen. Deze combinatie van esthetische en technische eigenschappen is zeldzaam.”

Levensduur

Sopralene Optima Ultra White D-tox is weliswaar duurder dan bitumineuze dakbanen, maar omdat het dak veel minder te lijden heeft van hitte en uv-straling, en veel koeler blijft, neemt de levensduur aanzienlijk toe. Enning: “De prijs wordt natuurlijk grotendeels bepaald door de kosten van het aanbrengen. Omdat de levensduur hier oploopt tot 30 tot 40 jaar én de opbrengst van de zonnepanelen veel hoger is, verdien je dat snel terug.” Het materiaal is voor een dakdekker net zo makkelijk te verwerken als standaard bitumen, is de ervaring van Dennis van der Zanden,  werkvoorbereider/calculator bij Huijbers dakbedekkingen uit Eindhoven, dat de opdracht uitvoerde onder supervisie van Bouwbureau Verhagen uit Best.

Van der Zanden: “Het enige waar je op moet letten bij het leggen, is dat er niet met schoenen met zwarte zolen op wordt gewerkt.” Het betekent dat elke dakdekkersbedrijf dit product kan verwerken, zonder dat de producent hier extra tijd in hoeft te stoppen, aldus Enning. Bovendien: “Bitumen blijft een mooi product: je kunt in een later stadium makkelijk nieuwe aansluitingen maken en het is goed reparabel. Bij een kunststof dakbedekking is dat veel ingewikkelder.”

wit dakwit dak

Recyclen

De branche komt ook steeds verder op het gebied van recyclen, zegt Enning. “Er was lang sprake van ‘downcyclen’: het afvalmateriaal en oude bitumen gingen in de shredder en werden gebruikt in de wegenbouw. Nu zijn we al zo ver dat we het geshredderd weer in de eigen kolom in kunnen zetten, als dakbedekking. Op dit moment alleen nog als onderlaag, maar straks ook als toplaag.” SOPREMA signaleert dat opdrachtgevers bereid zijn om iets meer te betalen als ze daarmee kunnen kiezen voor duurzame oplossingen. Dat bevestigt directeur Van Esch van het Eckart College. Het schoolgebouw dateert uit 1976. Tien jaar geleden werd al geïnvesteerd in dubbel glas en nieuwe aluminium kozijnen. Van Esch legt uit: “Ons dak was eigenlijk pas over 2 jaar aan de beurt, maar we wilden de zonnepanelen graag nu plaatsen. Dus hebben we ervoor gekozen om alles eraf te halen en compleet te renoveren. Je wilt niet nú panelen plaatsen en dan over twee jaar weer nieuwe dakbedekking moeten leggen.”

 

Van diverse kanten kwam het advies om te kiezen voor witte dakbedekking, in combinatie met de gewenste zonnepanelen. Van Esch: “We verwachten qua stroom zelfvoorzienend te zijn op jaarbasis. In juli en augustus, als de school dicht is, levert het dak natuurlijk het meest op en kunnen we zeker veel aan het net leveren.”